IBM се повлачи са тржишта технологија за препознавање лица

Директор компаније се обратио Конгресу са предлогом да се поведе „национални дијалог“ о коришћењу технологије у снагама спровођења реда и закона јер се појавила забринутост због расног профилисања. Таква изненадна реакција се појавила због тога што се технолошке компаније налазе под све већом лупом јавности због уговора које су склопиле са полицијом усред насилних напада снага реда на мирне протесте широм Сједињених Држава. Извршни директор компаније Арвинд Кришна је у јавном писму упућеном Конгресу објаснио због чега се IBM повлачи из посла и наговестио да су спремни да „сарађују са Конгресом у спровођењу правде и расне једнакости, при чему би се првенствено усредсредили на три главне области, а то су: реформа полиције, одговорна употреба технологије и проширење могућности за овладавање вештинама и знањима у домену поменуте технологије“.

Како је Кришна напоменуо, компанија више неће нудити свој софтвер за општу употребу при препознавању лица и за анализу. „IBM се одлучно противи и неће одобравати употребу било које технологије, укључујући и технологију за препознавање лица коју нуде остали произвођачи за масовни надзор, расно профилисање, нарушавање основних људских права и слобода или у било које друге сврхе које нису у складу са нашим вредностима и принципима поверења и транспарентности“, додао је. „Верујемо да је дошло време да почнемо национални дијалог о томе да ли и како снаге одржавања реда и закона треба да користе технологију за препознавање лица.“

Међутим, неки су прилично сумњичави према таквом потезу компаније и истичу да је IBM тек на далеком трећем месту у трци за продају технологије за препознавање лица и да њена изјава има неколико недоследности. Наиме, компанија оставља себи простор да продаје технологију за препознавање лица за посебне намене, на пример, као и да препродаје исту технологију осталих произвођача као део свог већег пословања у области консалтинга. Изјава је, ипак, најодлучнија до сада коју је упутила било која технолошка компанија против злоупотребе услуга технологије за препознавање лица, што је изазивало одређену узбуну у организацијама за одбрану грађанских права, а увези са способношћу таквих технологија да кришом прате читаве нације.

У Великој Британији, технологија за препознавање лица непрестано се користи као полицијско средство упркос негодовању група као што су Либерти и Амнести интернешенел, које тврде да се, у том случају, нарушава приватност, а да не постоји неопходна тачност да би била корисна за спречавање криминала. У фебруару је Метрополитен полиција обавила највећу пробу технологије када је скенирала купце у једном трговачком центру у источном делу Лондона да би их упоредила са 5.000 лица са списка криминалаца који се траже због озбиљних прекршаја као што је наношење тешких телесних повреда. Проба је обављена и поред упозорења свих надлежних агенција и институција.

У септембру је Брад Смит из „Мајкрософта“ рекао да је компанија одлучила да своју технологију за препознавање лица не понуди владама које би је користиле за масовни надзор, али није рекао да ће је у потпуности забранити. Смит је рекао да се таква технологија лако може искористити у Орвеловом сценарију, али сматра да би се при забрани било које технологије требало запитати како би она могла да се искористи да донесе неки бољитак, односно, како успоставити равнотежу. Сматра, такође, да се таква равнотежа не може успоставити једноставном забраном технологије, већ забраном њене употребе у штетне сврхе.

Компанија „Амазон“ и њен оснивач милијардер Џеф Безос, који је прошле недеље јавно дао подршку покрету „Животи црнаца су важни“, упорно одбија да одговори на питања о полицијској употреби компанијине технологије за препознавање лица током протеста. Мала компанијина подружница „Ринг“ блиско сарађује са полицијским снагама и помаже снагама реда да добију приступ надзорним снимцима, а да при том не морају да траже налог и саветују полицајце да буду активнији на друштвеним мрежама да би тако могли да добију снимке са протеста. Компанија је 2018. године патентирала предлог да своју технологију за препознавање лица повеже са звоном на улазним вратима, а у опису карактеристика система навела да га може користити полиција да би повезала лица људи који пролазе поред звона са базом фотографија сумњивих људи.

Америчка унија за грађанске слободе је уништила план „Амазона“ и при том навела да компанија замишља врло опасну будућност у којој би њена технологија била у центру децентрализоване мреже надзора где би се обављало препознавање лица људи у јавности у реалном времену помоћу камера које би биле инсталиране у звону на улазним вратима.