YouTube износи случајеве у којима одобрава приказивање снимака о забрањеним темама

Платформа YouTube генерално забрањује објављивање садржаја у којима постоји говор мржње, малтретирање и приказивање голотиње, поред осталих категорија које крше смернице њене заједнице. Међутим, има неких изузетака. Наиме, платформа дозвољава приказивање таквог, иначе, забрањеног садржаја ако сматра да видео-снимци имају „образовну, документарну, научну или уметничку“ вредност. Видео-гиганта у власништву компаније „Гугл“ оптужују за недоследну примену својих смерница на оне који објављују садржај. YouTube инсистира на томе да сав садржај третира исто, без обзира на то ко га објављује, на политичко гледиште ствараоца, његово порекло, друштвени положај или националну или било коју другу припадност. Међутим, постоји изузетак који дозвољава објављивање одређеног материјала ако YouTube утврди да постоји „убедљив разлог са очигледним контекстом за гледаоце“, написао је Мајкл Гросак шеф глобалне политике за објављивање садржаја у компанији.

Платформа такав изузетак често назива „EDSA“, што је скраћеница за „Educational, Documentary, Scientific or Artistic“, односно „образовни, документарни, научни или уметнички“ садржај, према Гросаковим речима. Осим тога, навео је примере када платформа дозвољава објављивање садржаја који, иначе, представља кршење смерница:

Насиље: YouTube може да дозволи садржај који приказује вређање или малтретирање деце у оквиру едукативне кампање против насиља (под условом да су малолетници глумци или је њихов идентитет сакривен).

Говор мржње и насиље: Платформа може да дозволи приказивање документарног филма о Другом светском рату који садржи говоре нацистичких лидера ако документарац „пружа историјски контекст и нема за циљ подржавање ставова које промовише Трећи рајх“.

Голотиња: YouTube не дозвољава голотињу која „изазива сексуално задовољење (као што је порнографија)“, али постоје случајеви када голотиња може имати научну вредност, као што је видео-садржај са сликама које је објавио медицински стручњак који обавља медицински преглед. Поред тога, YouTube може да дозволи видео-снимке професионалног фотографа који приказују голе портрете или музички видео који приказује голе или полуголе плесачице „у уметничке сврхе“.

Увреде упућене због расне и верске припадности или сексуалног опредељења: Забрањени су напади који циљају појединца псовкама због расне и верске припадности или сексуалног опредељења или других заштићених атрибута. Међутим, такви изрази који се користе у комедијама, а упућени су субјекту „који је очигледно вољни учесник у таквој радњи могу бити дозвољени, јер то сматрамо уметничким изразом“.

Да бисмо утврдили да ли се видео може квалификовати као ЕДСА изузетак, „посматрамо већи број чинилаца, укључујући наслов видео-записа, описе и контекст који се исказује звуком или сликама видео-записа“, написао је Гросак. „Ове одлуке су нијансиране и контекст је важан. Знамо да ауторима и гледаоцима може бити прилично тешко да схвате зашто један видео остаје на платформи док се неки други уклања“. YouTube не одређује аутоматски ЕДСА изузетке у видео-записима само зато што су део неке вести или конференције. За неке категорије – као што је видео-снимак који садржи говор мржње, отворени приказ насиља или приказује садржај насилних криминалних организација или медицинске дезинформације у вези са ковидом-19 – „поставили смо више критеријуме, с обзиром на опасности коју они представљају за јавност“, написао је Гросак. Такви видео-снимци морају да садрже контекст у сликама или звуку самог видео записа, а гледаоцу мора бити јасно да циљ ствараоца није да „промовише или подржава садржај који крши наше смернице“. На пример, садржај који говори људима да ковид-19 не постоји дозвољен је само ако аудио или слике садржаја „такође директно оповргавају ове тврдње или придају већу важност консензусу здравствених и медицинских власти да су тврдње неистините“.

У вези са тим, на платформи није дозвољено приказивање садржаја који може да наштети деци нити било ког садржаја који обухвата снимке смртоносног насиља које је снимио починитељ. „Надамо се да ће ово објашњење помоћи гледаоцима и ствараоцима да боље разумеју како доносимо одлуке о томе шта се склања, а шта остаје на платформи да би образовни, документарни, научни и уметнички садржај наставио да се шири платформом“, додао је Гросак.