Стари телевизор ометао DSL интернет у селу сваког дана током 18 месеци

Четиристо становника једног села у Велсу свакодневно се, током осамнаест месеци, суочавало са прекидом рада DSL интернета сваког јутра док инжењери нису уз помоћ анализатора спектра открили кривца. Наиме, интернет су ометале електричне сметње са старог телевизора. Становници Аберхосана мистериозно су остајали без интернета сваког јутра у 7 сати. Openreach, подружница Британског телекома (БТ) који пружа интернет услуге у Великој Британији, заменила је старе каблове у селу покушавајући да оконча прекиде. Нажалост, пошто такав подухват није решио проблеме, инжењери су почели да истражују електромагнетне сметње уз помоћ анализатора спектра. У чланку који се појавио у једном часопису налази се подужи цитат инжењера подружнице Опенреацх, Мајкла Џоунса, који је рекао: „Били смо прилично бесни и разочарани јер нисмо успели да решимо проблем који је мучио наше клијенте, али чврсто смо одлучили да темељно испитамо све могућности. Џоунс је објаснио шта се догађало: „Пошто смо испитали све могуће изворе сметњи, одлучили смо да обавимо и последње испитивање да бисмо утврдили да ли је квар узрокован феноменом који је познат као СХИНЕ (појединачни импулсни шум високог нивоа) где се електричне сметње емитују из уређаја који тада могу имати утицај на интернет везе.

У шест сати ујутру, док је лило као из кабла, носили смо уређај познат као анализатор спектра свуда по селу да бисмо видели да ли можемо да пронађемо „електрични шум“ који подржава нашу теорију. Тачно у седам сати ујутро наш уређај открио налет електричних сметњи у селу. Пронашли смо извор „електричног шума“ на једном сеоском имању. Испоставило се да су укућани сваког јутра у седам сати укључивали свој стари телевизор, што је доводило до прекида интернет мреже у целом селу.
Можете да замислите колико је власник имања, када смо му рекли у чему је проблем, био изненађен због тога што је његов стари половни телевизор узрок проблема у снабдевању интернетом у целом селу и одмах је пристао да га искључи и да га више не користи.“ 

DSL је подложан сметњама 

Пошто је власник обећао да више неће користити телевизор, интернет мрежа у селу је почела сасвим нормално да функционише. И даље није сасвим јасно колико дуго је трајао прекид снабдевања сваког јутра нити зашто су се сметње шириле по целом селу и зашто нису утицале само на интернет везу куће у којој се налазио телевизор. DSL линије подложне су електромагнетним сметњама које потичу од катодне цеви телевизора и других уређаја, наводи се у чланку који је објавио амерички добављач интернета Сониц. Оптички каблови, с друге стране, обављају пренос података користећи светло уместо електричних сигнала. Подружница Опенреацх наводно планира да Аберхосан повеже оптичким кабловима до кара године, што би могло да помогне у спречавању будућих прекида, али бакарне DSL линије које се уводе у домове могле би да остану ту где јесу ако не дође до потпуне надоградње оптичким кабловима. Становницима је, разумљиво, лакнуло што је проблем коначно решен. „Све време су нам у куће долазили инжењери и изгледа да нико није знао у чему је проблем“, рекао је један човек за Дејли мејл. „Не знам чији је то телевизор био, али сазнаћу“, рекла је једна мештанка за новине.