Надзорни одбор у Фејсбуку почиње с радом уочи америчких избора

Дуго очекивани Надзорни одбор у Фејсбуку потврдио је да планира да почне с радом уочи избора у Сједињеним Државама 3. новембра, пошто је критикован због очигледне неангажованости на задацима који су му поверени. Одбор, који је добио надимак Фејсбуков „Врховни суд“, прегледаће жалбе корисника Фејсбука и Инстаграма који се не слажу са одлукама о модерацији садржаја, као што је уклањање објава или њиховог означавања као дезинформација. Одбор ће имати овлашћење да поништи одлуке модератора и руководилаца у Фејсбуку, укључујући и одлуке извршног директора Марка Закерберга. Портпарол независног Надзорног одбора рекао је да очекује да ће почети са радом средином или крајем октобра. Тренутно се обавља тестирање новопостављених техничких система који ће корисницима омогућити да се жале на одлуке, а Одбору да прегледа пријављене случајеве. Под претпоставком да се тестирања обаве онако како је планирано, очекује се да ће корисници моћи да поднесу жалбе већ средином или крајем октобра. Успостављање темељног, принципијелног и глобално ефикасног процеса захтева одређено време и због тога чланови Одбора убрзано раде на покретању таквог процеса што је пре могуће, додао је портпарол.

Надзорни одбор је рекао да очекује да ће бити потребно највише 90 дана да донесе одлуку о сваком појединачном случају, као и да ће у том временском оквиру друштвена мрежа поступити у складу са обављеном проценом. Што се тиче доношења одлука у време пре, током и после избора, Одбор ће бити спреман да разматра све случајеве које добије без обзира на то којим се темама баве или да ли су у његовој надлежности, али сувише је рано да се говори о томе шта Одбор може или не мора да размотри. Све ће бити много јасније кад се почне с радом. Не зна се ни да ли ће Фејсбук Одбору послати случајеве о којима треба убрзано одлучивати у време збора. На друштвену мрежу непрестано се врши притисак да докаже да је спремна да се избори са до сада најполаризованијим америчким изборима у новијој историји, а стручњаци су забринути да неки корисници платформе могу да покушају да подстакну насиље.

Одбор ће примати случајеве путем система за управљање садржајем који је повезан са платформама које су у власништву Фејсбука. После тога, чланови Одбора разматрају случај заједно пре него што донесу коначну одлуку о томе да ли садржај треба да остане непромењен. Друштвена мрежа је у новембру 2018. године објавила да ствара независни одбор и то убрзо пошто је Њујорк тајмс објавио извештај у коме се детаљно наводи како је компанија избегла и са себе скинула кривицу у јавном разговору о решавању руског мешања у америчку политику и о другим злоупотребама друштвене мреже. Тада је речено да су чланови Одбора представљају глобално разноврсну групу у којој се налазе адвокати, новинари, борци за људских права и други интелектуалци. Говорило се да имају знања, искуства и стручности у областима као што су дигитална права, верске слободе, сукобљавање права, модерација садржаја, цензура на интернету и грађанска права.

Међу значајним члановима су Алан Расбриџер, бивши главни уредник листа Гардијан и Андрас Сајо, бивши судија и потпредседник Европског суда за људска права. Надзорни одбор би могао да помогне Фејсбуку да избегне оптужбе за пристрасност ако уклони садржај који се сматра проблематичним. Неки законодавци и конзервативци рекли су да Фејсбук цензурише политички конзервативна гледишта, али ту тврдњу компанија одбацује. Фејсбук се обавезала прошлог децембра да ће финансирати Одбор са 130 милиона долара, што би требало да покрије оперативне трошкове током најмање шест година. Одбор ће добити надокнаду за своје време, иако износ који ће им бити плаћен није објављен у јавности. Фејсбук је у јануару објавила статуте Одбора, јасно стављајући до знања да друштвена мрежа и даље има главну реч. Одлуке Одбора не морају нужно створити преседане које Фејсбук мора да прати у будућности, а Одбор има ограничену моћ када је реч о садржају о коме може да одлучује.

Одбор је рекао да ће сваке године објављивати извештаје о транспарентности и надгледати како је Фејсбук поступала са његовим препорукама. Портпарол Фејсбука је рекао да друштвена мрежа „помаже“ члановима Надзорног одбора да што пре почну са радом. Та помоћ обухвата завршетак новог софтверског алата који омогућава члановима сигуран приступ и преглед информација као и обуку о стандардима Фејсбук заједнице и процесима развоја њене политике.