Најраспрострањенији митови о високој технологији у које људи верују

У најновијем извештају описани су најчешћи митови о технологији у које верују људи у Сједињеним Државама. Занимљиво је да многи сматрају да је 5G мрежа узрок многих обољења, да ће нам сателити покварити романтично гледање звезда и још много тога. У дигиталном добу технологија се брзо развија. Уз редовно и учестало ажурирање програма, једноставно не можемо да ухватимо корак са најновијим могућностима технологије. Додајте томе још гомилу ботова који шире дезинформације у по целом свету твитераша и долазите у ситуацију да вам је тешко да одвојите чињенице од фикције. У вези са тим, треба да напоменемо да су усред пандемије корона вируса, неки појединци широм света почели да станице бандере мобилне телефоније због широко распрострањених дезинформација да 5G станице шире вирус COVIDА-19. Због тога је у недавном истраживању појединцима постављен низ питања у вези са уобичајеним заблудама да би истраживачи открили које технолошке митове људи у Сједињеним Државама сматрају тачним.

Заблуде у вези са виском технологијом: завере 5G и гледање звезда

Компанија ХигхСпеедИнтернет.цом спровела је анонимно истраживање које је обухватило одговоре 1.000 људи широм Сједињених Држава. Извештај илуструје најчешће одговоре из анкете, а бројне заблуде у вези са 5G мрежом се налазе на врху листе. Опште узевши, сваки четврти човек верује да 5G антене могу да изазову разна обољења код људи, што значи да само три четвртине становништва не верује да антене мобилне телефоније могу да изазову болест. Погрешна мишљења постоје чак и поред бројних извештаја који истичу да су 5G антене сасвим безбедне. Поред дезинформација, постоје и друге опште забуне око технологија 5G. На пример, отприлике један од шест (17%) испитаника верује да је 5GЕ исто што и 5G, што, у ствари, није тачно. Као што је недавно објашњено, 5GЕ означава „5G Еволутион“ и не представља 5G мрежу. Недавно се појавило и објашњење за 5GЕ компаније АТ&Т, што представља нову ознаку за компанијину мрежу 4G LTE.

Митови о високој технологији у које људи верују нису ограничени само на чврсто тло наше планете и изманипулисане радио таласе Земље. Извештај детаљно описује уобичајену заблуду у вези са бројним сателитима постављеним у ниској Земљиној орбити (LEO), царству које се протеже на око 2.000 километара изнад наше планете. Тај делић свемира окупирали су многобројни објекти, од оних огромних, каква је Међународна свемирска станица до оних мањих, какви су мањи и компактни сателити, а све их је створио човек. За неколико година, та флота сателита у орбити допремиће нама, на земљи, брзи интернет. Програм Старлинк компаније SpaceX лансирао је стотине сателита и њихово „сазвежђе“ би требало да расте како компанија наставља да остварује свој циљ, а то је да се обезбеди приступ интернету који ће нам бити омогућен преко сателита. Међутим, астрономи се жале да им сателити отежавају посматрање и истраживање. Дакле, отприлике једна трећина људи верује да ће Старлинкови низови сателита који круже око Земље у ниској орбити „покварити поглед на ноћно небо“, како се наводи у једном истраживању.

Светлосно загађење са земље представља проблем, међутим, сунчева светлост која се одбија од тих свемирских летелица такође отежава посматрање звезда, а нарочито астрономска истраживања. Иако, како истиче аутор извештаја, „ти сателити неће драматично променити поглед на ноћно небо за романтичне посматраче звезданог неба, ипак ће отежати професионални рад астронома и научника“. Почетком ове године, Старлинк је најавио прилагођавање изгледа сателита како би смањио утицај флоте која се непрестано шири. У априлу је директор компаније Илон Маск рекао да ће будући сателити Старлинк имати „уређаје за затамњење“ како би се смањио број оних залуталих одсјаја док нам сателити круже изнад главе.