Директори компанија „Гугл“, „Фејсбук“ и „Твитер“ пред Америчким Сенатом

Чланови Комитета за трговину Америчког Сената одлучили су да уруче позиве директорима три наведене компаније да се појаве на саслушању. То значи да ће се Сундар Пикај, Марк Закерберг и Џек Дорси морати да одговарају на питања сенатора у вези са политиком коју спроводе према различитим врстама садржаја који се појављује на њиховим платформама. Једно од главних питања биће и правна заштита коју уживају у вези са оним садржајима које остављају на платформама или их уклањају. Осим тога, сигурно ће се говорити и о контроверзама које су се појавиле, а односе се на заштиту приватности и дезинформације. И републиканци и демократе у Комитету без изузетка су гласали за позивање директора наведених компанија. Међутим, свака страна ће вероватно имати различите приоритете, пошто републиканци углавном истичу наводну цензуру конзервативних ставова на мрежи, док се демократе усредсређују на поштовање конкуренције и објављивање дезинформација.

„Никада у историји човечанства није постојала тако нагомилана моћ какву данас имају високотехнолошке компаније, које поседују новац и монопол, моћ и охолост које су стекли јер нико није ни покушао да ту њихову моћ контролише и заузда“, рекао је републикански сенатор Тед Круз после гласања. Позиви су уследили после претходног саслушања у јулу када су директори компанија „Амазон“, „Епл“, „Фејсбук“ и „Гугл“ сведочили пред Конгресним комитетом о проблемима конкуренције и тврдњама о пристрасности. 

Заштићени положај

Тренутно су платформе друштвених мрежа и друге веб-странице заштићене од кривичног гоњења према Члану 230 Закона о пристојности комуникација. То, у ствари, значи да платформе нису одговорне за оно што објављују њихови корисници ако уклоне непримерени садржај после обавештења о њему, што их разликује од традиционалних новинских издавача. Ипак, такво одрицање од одговорности поново је дошло у жижу интересовања пошто је председник Трамп тврдио да Члан 230 више не би требало да се примењује ако су друштвене мреже ангажоване на „уређивачким пословима“ – на пример, када је друштвена мрежа Твитер почела да додаје упозорења и ознаке на неке председникове објаве. Демократе у Комитету за трговину првобитно су били против тога да се директори три велике компаније позову на саслушање, што је био предлог републиканаца, али предомислили су се у четвртак, кад је обим расправе проширен.Трампов противкандидат на предстојећим изборима из редова демократа, Џо Бајден, претходно је рекао да Члан 230 треба опозвати, али из сасвим другачијих разлога, које је назвао „пропагирањем лажи“. Првобитно су три директора позвана да приступе испитивању добровољно, што су одбили.

Нови надзор

Званични позив који је упућен директорима технолошких дивова представља за њих нову борбу са законима и правилима док ће се, с друге стране, суочити са низом критичних одлука власти у наредним недељама. На саслушању које је обављено у јулу ове године, коме је присуствовала и компанија „Амазон“, говорило се антимонополским питањима, заједно са наводима да су намерно елиминисали мање конкуренте да би обезбедили доминацију на тржишту. Извештај Конгреса о том догађају треба да буде објављен следеће недеље. Познато је и да америчко Министарство правде разговара са државним тужиоцима о потенцијалном антимонополском случају против компаније „Гугл“ у вези са њеним пословањем. Процес би могао да почне већ следеће недеље. Треба напоменути да се слични процеси планирају и ван граница Сједињених Држава. Нацрт верзије будућег закона Европске уније наводно забрањује технолошким гигантима да своје производе стављају у повољнији положај.

Нацрт Закона о дигиталним услугама, са којим су упознате бројне новинске куће, каже да ће велики технолошки „чувари капија“ можда морати да деле корисничке податке са конкурентима да би у неким околностима створили равноправне услове.
Новинска агенција Ројтерс извештава да Кина припрема сопствену истрагу у вези са монополским положајем компаније „Гугл“ због њеног оперативног система Андроид. И, коначно, санкције које је Америка наметнула компанији „Хуавеј“ из страха по националну безбедност ставиле су компанију у врло тежак положај. Ипак, један од највећих светских произвођача телефона каже да ће следеће године почети да користи сопствени оперативни систем. И та одлука се очекује овог месеца.