Шта је EXIF технологија и како се користи за проучавање Трампових фотографија?

Дигитални фотоапарати могу да чувају много информација о томе где су, када и како направљене фотографије. Случај председника Доналда Трампа, који је заражен корона вирусом, обезбедио је прилично неприметној технологији - која се бави подацима о фотографијама – познатој као EXIF, петнаест минута интернетске славе кад су људи почели да прегледају његове фотографије снимљене овог викенда у болници Волтер Рид. Шта је, у ствари, EXIF? Укратко, то је стандардни начин на који камере могу да уграђују метаподатке у датотеку фотографије. Ти подаци могу да обухвате модел фотоапарата који је снимио снимак, која су подешавања експозиције коришћена, где је фотографија снимљена и, што је најважније у Трамповом случају, време снимања фотографије. Та последња ставка је од посебног интереса, јер су подаци, које је обезбедила EXIF технологија, о двема Трамповим фотографијама које је Бела кућа објавила у суботу показали да су могле да буду направљене у размаку од десет минута. То је подстакло расправе о томе да су фотографије монтиране, што је, даље, изазвало истраживања способности EXIF технологије и питања о томе колико може да открије података и можда довело до одлуке Беле куће да, наводно, избаци EXIF податке са фотографија које су направљене у недељу.

Пошто EXIF подаци могу да се измене, не могу се сматрати одређеним показатељем атрибута фотографије, али веома често су тачни. Таква технологија је смо један од примера како обичан живот ствара траг података куд год да кренемо и шта год да радимо. Наш дигитални живот се може сматрати удобним, али може да открије о нама више него што бисмо можда желели да други знају. Хајде да погледамо шта EXIF технологија јесте, а шта није, и шта са њом можете, а шта не можете да урадите.

Шта је, у ствари, EXIF?

EXIF је скраћеница од Exchangeable Image File Format. Технологију је деведесетих година прошлог века, када су дигитални фотоапарати били у повојима, развило Јапанско удружење за развој електронске индустрије, индустријска група која се данас зове Јапанско индустријско удружење електронике и информационе технологије. Метаподаци су подаци који описују друге податке. У случају EXIF-а то значи податке о дигиталној фотографији. Подаци могу да обухватају информације, као што су брзина затварача, време експозиције, модел фотоапарата, серијски броја камере и умањене верзије фотографије. Камере у почетку снимају EXIF, али софтвер за уређивање фотографија може даље да их уређује, на пример, да дода координате локације, односно, географску ширину и дужину.

Како читате и мењате EXIF податке?

Уобичајени софтвер за уређивање фотографија као што су Адобе Пхотосхоп и Лигхтроом могу да читају EXIF податке, али, такође, могу да их комбинују са другим врстама метаподатака корисним за информације о снимању фотографија, као што су наслов фотографија, опис, кључне речи и ауторска права. Специјализовани алати, као што је EXIFТоол, такође, вам омогућавају да прегледате и промените детаље метаподатака. Софтвер за уређивање фотографија често додаје нове EXIF податке који показују да је фотографија уређена. За проверу фотографија на мрежи постоје и EXIF проширења за претраживаче Цхроме, Фирефоx и друге.

Да ли EXIF може да докаже када је снимљена фотографија?

Не. То није непроменљив запис. Поред тога, подешавања камере могу да се лажирају или да буду нетачно постављена. EXIF подаци на фотографијама вашег мобилног телефона ажурираће се када промените временске зоне, али уобичајене камере обично морају ручно да се ресетују. Слични проблеми са временском ознаком се јављају када почне или се заврши летње рачунање времена. Поред тога, EXIF подаци могу да се уклоне или измене. Твитер и Фејсбук уклањају већину EXIF метаподатака пре објављивања фотографија, на пример, што помаже у очувању приватности. Међутим, већина људи се не петља са EXIF подацима или другим метаподацима, тако да EXIF може да укаже на корисне информације о фотографији чак и ако то можда није сигуран доказ када је фотографија снимљена.

Како можете да користите EXIF?

EXIF подаци могу да буду корисни на много начина. Многобројни софтвери обрађују метаподатке, а да ви то ни не знате. Када апликације Аппле Пхотос или Гоогле Пхотос поређају ваше фотографије према датуму, то раде захваљујући EXIF подацима. EXIF, такође, можете да користите за претраживање атрибута фотографија. EXIF технологија, такође, може да буде корисна љубитељима фотографије. Веб-локација СмугМуг (власник платформе Flickr) за дељење фотографија објављује EXIF податке како би фотографи могли да виде делове поступка којим је створена фотографија, као што су брзина затварача, ISO осетљивост и модел сочива и фотоапарата.