Због чега би требало да избришете апликацију WhatsApp

Време је да изаберете поузданију услугу за размену порука. Ова велика технолошка компанија позната је по својим подлим методима прикупљања података. Иако је у власништву компаније „Фејсбук“, ипак је некако успевала да избегне темељније преиспитивање. Пошто има две милијарде корисника месечно, најпопуларнија је апликација за размењивање порука у свету. Откад је, 2016. године, применила потпуно шифровање порука од пошиљаоца до примаоца, људи углавном верују да је садржај њихових WhatsApp порука безбедан – што изгледа да је тачно, али то не би требало да буде једино што је важно када је у питању избор платформе за размену порука. Потпуно шифровање обезбеђује да нико осим пошиљаоца и примаоца нема приступ садржају разговора – чак ни сама апликација. Коришћење било које платформе за размену порука која нема тај ниво шифровања изгледа као одлазак на планинарење у јапанкама, дакле, прилично глупо.
Ипак, WhatsApp има и својих мана. Када мало детаљније анализирамо апликацију, примећујемо да приватност корисника и заштита података није више њен приоритет, а планира се и спајање са другим услугама у власништву компаније „Фејсбук“, као што су Messenger и Instagram DM.

Навешћемо неколико разлога да апликацију уклоните са телефона и замените је поузданијом алтернативом. 

WhatsApp ЖЕЛИ ДА ПРИСТУПИ СВИМ ДЕТАЉИМА ВАШИХ КОНТАКАТА

WhatsApp заиста жели да приступи свим вашим контактима, а не само онима који користе платформу. Према њеним условима коришћења, корисници „редовно уносе телефонске бројеве корисника апликације WhatsApp и друге контакте из именика мобилног телефона. Потврђујете да сте овлашћени да нам доставите такве бројеве како бисмо могли да пружамо наше услуге.“ Технички, такав приступ можете да одбијете, али WhatsApp ће вас због тога казнити тако што неће приказати ниједан назив низа ваших порука – што може прилично да вас изнервира кад користите платформу за размену порука – и спречиће вас да упућујете позиве или започињете групне поруке.

Ако апликацији дозволите приступ, моћи ће да прочита информације о свима, од вашег гинеколога до вашег продавца. У току је расправа о томе да ли је ово уопште легално или не према Општој уредби о заштити података Европске уније, која забрањује дељење личних података без пристанка. Рецимо, знате некога ко не користи WhatsApp, али сачуван је као контакт у вашем телефону. Његово име, број телефона, е-адреса, па чак и кућна адреса могу се делити са WhatsApp апликацијом без његовог пристанка. Поређења ради, апликацији за размену порука Messenger не треба приступ листи контаката. Уместо тога, апликација претвара бројеве телефона ваших контаката у јединствене вредности знакова, такозване „хешеве“. Сигнал зна само хешове, а не стварне бројеве и одмах брише информације са својих сервера.

Изгледа да WhatsApp није заинтересована за слично ефикасно решење за заштиту података. Њена матична компанија „Фејсбук“, која стиче профит од реклама, жели да прикупи што више података, а кад се сложимо са условима коришћења, дајемо одобрење апликацији да дели информације са другим компанијама „Фејсбука“ и да повеже наш телефонски број са нашим налозима на Фејсбуку. Не треба ни да спомињемо планове Марка Закерберга да споји WhatsApp, Instagram DM-ове и Messenger у један чудовишни сервис за размену порука.

WhatsApp ПРАТИ ШТА РАДИТЕ

WhatsApp не зна садржај порука које шаљете, што је сјајно, али сакупља скоро све остало. Према њеној политици приватности, то обухвата „начин на који комуницирате са другима који користе наше услуге, време, учесталост и трајање ваших активности и интеракција“. Другим речима, WhatsApp можда неће пратити оно о чему разговарате, али зна где о томе разговарате, с ким и колико дуго. У зависности од тога да ли мењате подразумеване безбедносне поставке, WhatsApp може да види вашу профилну слику, надимак, статус и „кад сте последњи пут били на мрежи“. Такве информације често се невино називају „метаподаци“, али као што је Едвард Сноуден написао у својој аутобиографији: „Тужна је истина ... да садржај наших комуникација ретко кад открива толико колико откривају други елементи – неписане, неизговорене информације које могу да открију шири контекст и обрасце понашања.“

WhatsApp МОЖЕ ДА ПОДЕЛИ ВАШЕ ИНФОРМАЦИЈЕ СА ПОЛИЦИЈОМ

WhatsApp није средство полицијског надзора, а технолошке компаније ризикују да дође до катастрофе у односима са јавношћу ако сурађују са властима. Ипак, под одређеним околностима могуће је да истражитељи затраже податке о вама од WhatsApp-а. „Спремни смо да пажљиво прегледамо, потврдимо и одговоримо на захтеве органа за заштиту закона на основу важећег закона и политике“, наводи платформа на страници постављеној посебно за органе реда. Наравно, то и не мора да буде толико лоше, с обзиром на то да тај приступ потенцијално може да помогне у решавању тешких кривичних дела. Ипак, треба имати у виду да се моћ и мотивација полиције мењају у зависности од тога где живите – и нико не може да гарантује да у будућности ништа неће кренути по злу или да неко од запослених неће хаковати ризницу података апликације WhatsApp.

Једини подаци који су заиста безбедни су подаци који никада нису прикупљени. Апликације за размену порука, као што су Signal и Threema, које прикупљају минималне метаподатке и информације о контактима, најбоље су вам опције.

СУОСНИВАЧ БРАЈАН АКТОН ЈЕ НАПУСТИО КОМПАНИЈУ

Веома је тешко претпоставити којим путем ће кренути WhatsApp под Марком Закербергом, јер то очигледно не зна ни суоснивач Брајан Актон. Пошто је, 2014. године, продао платформу „Фејсбуку“ за смешних 22 милијарде долара, Актон се нагло одвојио од Закерберговог гиганта крајем 2017. године, због забринутости за заштиту приватности и монетизацију. „Продао сам приватност својих корисника и остварио велику добит“, рекао је Актон. „Направио сам и избор и компромис.“ У марту 2018. године на свом Твитер налогу објавио једноставну поруку: „Време је. #делетефацебоок. “

WhatsApp ПОНЕКАД ТРАЖИ ДА ПРЕКИНЕТЕ ШИФРОВАЊЕ ОД ПОШИЉАОЦА ДО ПРИМАОЦА

Вероватно сте приметили да вам WhatsApp повремено приказује поруку са питањем да ли желите да сачувате резервну копију историје ћаскања на Гугл диску или iCloud-у. Оно што вам изгледа као лепа понуда услуге је истовремено замка: те резервне копије складиште вашу историју ћаскања на „Епл“ и „Гугл“ серверима без потпуног шифровања. „Када се чувају на Гугл диску, медијске датотеке и поруке нису заштићене потпуним шифровањем које вам обезбеђује апликација“, наводи се на страници која садржи најчешћа питања о WhatsApp-у. Исто важи и за iCloud. Поруке са тајмером за самоуништење нуде најбољу заштиту од тога, јер се аутоматски бришу после одређеног времена. WhatsApp тренутно не нуди ову функцију, али све остале апликације, као што су Wickr, Signal и Wire то раде.

WhatsApp КÔД НИЈЕ ЈАВАН

WhatsApp не жели да открије како је тачно програмиран. То може да изгледа као мера безбедности, али, у ствари, сасвим је супротно. Софтвер је најсигурнији када се његов кôд јавно објави – односно, кад постоји као „отворени кôд“ – тако да независни стручњаци могу пажљиво да га испитају и укажу на недостатке и потенцијалне слабости. Конкуренти WhatsApp-а, Signal, Wire и Wickr су отвореног кода, а Threema се њима прилагођава. Постоји један главни аргумент за коришћење апликације WhatsApp, а то је да га сви други користе. И то је у реду, али неко мора да покрене промену. Неке боље алтернативе су Signal, Threema, Wickr и Wire, али не и Telegram. Ако вас занимају детаљи, можете прочитати зашто чак ни Сигнал није савршен – јер када је технологија у питању, не постоји потпуна безбедност.