Јутјуб забрањује погрешне информације о вакцинацији против ковида

Све тврдње о вакцинацији против ковида које су у супротности са ставовима Светске здравствене организације биће уклоњене, наводи платформа. Платформа Јутјуб је забранила објављивање погрешних информација о вакцинацији против ковида, само неколико дана пошто је друштвена мрежа Фејсбук предузела сличне кораке на сопственој платформи. Компанија каже да чињеница да би таква вакцина могла да буде неизбежна указује на то да је право време да се нешто предузме по том питању и да би требало да прошири већ постојеће процедуре против медицинских дезинформација о ковиду-19. „Пошто ће вакцина против ковида-19 можда бити неизбежна, морали смо да проверимо да ли смо успоставили праве процедуре које можемо да искористимо да бисмо са платформе могли да уклонимо погрешне информације повезане са вакцином против ковида-19“, рекао је портпарол Јутјуба. „Сав садржај који обухвата тврдње о вакцинацијама против ковида-19, а које су у супротности са консензусом локалних здравствених стручњака или Светске здравствене организације биће уклоњен са Јутјуба.“

Примери забрањених тврдњи укључују лажне наводе да ће вакцина убијати људе или узроковати неплодност, или тврдњу да ће се вакцинацијом, на неки начин, уграђивати микрочипови у примаоце. „Од почетка фебруара до данас, уклонили смо преко 200.000 видео снимака који се односе на опасне или обмањујуће информације о ковиду-19“, наставио је портпарол. Компанија је претходно била оштро критикована због својих поступака које је примењивала да би уклонила дезинформације. Наиме, платформа је такве лажне информације означавала такозваним „инфооквирима“, које је постављала под видео записе о контроверзним темама. Корисници су се подсмевали оквирима који су једноставно водили до странице о спорној теми на Википедији, јер нису имали никаквог утицаја на решавање основног проблема објављивања дезинформација.

Анди Патисон, менаџер у области дигиталних решења у Светској здравственој организацији, рекао је да се та организација сваке недеље састаје са тимом из Јутјуба који је задужен за процедуре и поступке који се примењују на платформи. Разговори се углавном воде о трендовима садржаја и потенцијално проблематичним видео-записима. Патисон је рекао да је објава Јутјуба о борби против дезинформација о вакцинама против коронавируса охрабрила Светску здравствену организацију.

Платформа је саопштила да ће у недељама које долазе упознати јавност са следећим корацима које ће предузети да би истакла меродавне информације о вакцинама против ковида-19 на својој веб-страници.
Нова политика Јутјуба почела је да се спроводи одмах следећег дана пошто је Фејсбук проширила сопствену политику третирања садржаја који се односе на вакцинацију и забранила огласе који се залажу против вакцина. Таква политика се суочила са критикама јер је оставила могућност објављивања огласа против вакцинације под условом да имају политичку поруку. На пример, оглас који се бунио против владе која се залаже за вакцинацију против ковида-19 биће дозвољен, изјавила је компанија, чак и ако то чини тако што изражава сумњу у ефикасности или безбедности вакцина.