„Мајкрософт“ без дозволе инсталира Office веб-апликације на неке рачунаре

Још већу сметњу стварају ненајављена поновна покретања оперативног система Windows. Изгледа да компанија Мајкрософт“ спроводи необичан експеримент који се састоји у томе да аутоматски инсталира прогресивне веб-апликације верзије (енгл. Progressive Web App (PWA)) програма Word, Excel, Outlook и PowerPoint без дозволе корисника, уз помоћ новог прегледача Edge у оперативном систему Windows 10. У сваком случају, такав поступак сам по себи није лош. Наиме, већини корисника може бити од велике користи да добије неки облик бесплатног Оффице пакета. Међутим, према извештајима који су до сада пристигли, експеримент није ограничен само на кориснике који су одлучили да тестирају нова својства оперативног система, а да цео процес буде још гори, оперативни систем ће поново покренути ваш уређај да би применио све исправке, али претходно неће тражити ваш пристанак.

Microsoft Office PWA су веб-верзије програма Word, Excel, Outlook и PowerPoint којима може да се приступи помоћу веб-прегледача као што су Edge или Chrome. Уобичајено је да, ако корисници желе да користе неки од Оффице PWA програма, треба ручно да их инсталирају, а апликације се затим додају у Windows почетни мени, где им се лако може приступити. Међутим, намеће се мишљење да „Мајкрософт“ експериментише са другачијим приступом. Током викенда су бројни корисници оперативног система Windows открили да су се Оффице веб-апликације инсталирале на њиховим Windows 10 рачунарима, а да им нико претходног није тражио дозволу. „Приметили смо да су PWA инсталирани на нашим уређајима 11. октобра и да је компанија „Мајкрософт“ аутоматски креирала наменске уносе за Excel, Outlook, Word и PowerPoint у почетном менију“, објашњава један од корисника.

На основу досад доступних информација, изгледа да је та функција део експеримента повезана са прегледачем Мицрософт Edge (новија Цхромиум верзија, која је прилично добра). Оно што је многима привукло пажњу јесте да се аутоматске инсталације тих Оффице прогресивних веб-апликација не одвијају само на рачунарима корисника који су се пријавили за тестирање нових својстава оперативног система и, самим тим, дали сагласност за такве експерименте. Штавише, појављују се многи извештаји обичних Windows 10 корисника који су видели да су те пречице без њихове дозволе додате њиховом почетном менију. Неки то називају лаганом верзијом гомиле непотребних програма (енгл. bloatware) или бесплатним „Мајкрософтовим“ огласима на рачунару, што исто ради и „Гугл“ на Chromeбоок рачунарима за промоцију Гугл докумената.

Поред тога што прогресивне веб-апликације уопште не заузимају простор на вашем диску, још је боље то што би добијање неког облика бесплатних Оффице алата на рачунару могло да буде заиста корисно, посебно за почетнике који могу приметити разлику при лаганој употреби тих програма. Ако упоредимо ове верзије са оним набијеним Оффице алатима, који увек имају пробни период од тридесет дана, могли бисмо чак и да кажемо да би овакав приступ могао да нам се свиди. Уз то, баш као и Гугл докумената, који су, такође, бесплатни, Office Online програмима увек је могуће да се врло једноставно приступи помоћу веб-прегледача.

Питамо се да ли би компанија „Мајкрософт“ могла на много бољи начин све наведено да обави тако што би све то једноставно представила као лагану функцију, а не ненајављено присиљавање на поновно покретање рачунара. С тим у вези, компанија „Епл“ је усавршила ажурирања macOS софтвера поновним покретањем рачунара, али при том не бисте изгубили ништа од оног што сте пре тога почели да радите. После инсталирања ажурирања у окружењу macOS и поновног покретања рачунара, враћате се на исто оно место где сте били (без обзира на то како се рад снима), док ће вас Windows после тога обично дочекати уз празну радну површину.

Само још нешто. Уклањање Оффице PWA је сасвим једноставно: покрените Цонтрол Панел и крећите се до Programs & Features или из Settings за апликације, покрените Apps & Features. Тако ћете заувек да уклоните прогресивне веб-апликације Word, Excel, Outlook и PowerPoint.