Русија дала Сноудену стално пребивалиште

Едвард Сноуден, који је некада радио по уговору за Агенцију за националну безбедност и који је обелоданио строго поверљиве америчке шпијунске програме, добио је стално пребивалиште у Русији, рекао је његов адвокат Анатолиј Кучерена. Сноуден је овог пролећа затражио трогодишње продужење дозволе која је требало да истекне у априлу 2020. године, али поступак је каснио због пандемије корона вируса, како наводи адвокат. Тридеседседмогодишњи Сноуден је у четвртак добио обавештење да је одобрен његов захтев за останак у земљи на неодређено време и без обавезе за испуњавање било каквих услова, рекао је телефоном његов адвокат Анатолиј Кучерена. Руски председник Владимир Путин одобрио је азил америчком узбуњивачу 2013. године, што је изазвало велику дипломатску конфронтацију са тадашњом администрацијом председника Барака Обаме. Следеће године добио је привремени боравак.

Сноуден је оптужен за шпијунажу и крађу владине имовине у Сједињеним Државама јер је медијима открио строго поверљиве податке о америчким обавештајним програмима и програму масовног надзора. Сноуден живи у избеглиштву у Москви или близу ње. Ту је дошао пошто је првобитно отпутовао у Хонг Конг после јавног обелодањивања поверљивих података 2013. године. Све време је тврдио да је његова одлука да открије високо поверљиве програме надзора под контролом Агенције за националну безбедност, укључујући хаковање приватних интернет система и свеобухватно шпијунирање савезника и противника Сједињених Држава потпуно оправдана.

Руска влада му је одобрила азил и, 2017. године, продужила дозволу боравка до 2020. године. Амерички Конгрес је 2016. године објавио извештај у коме се каже да је Сноуден био у контакту са руским обавештајним службеницима од свог доласка у Русију, што је Сноуден негирао. У интервјуу у септембру прошле године, Сноуден је рекао да би био вољан да се врати у Америку ако му се загарантује поштено суђење. „Једна од великих тема у Европи тренутно је да ли би Немачка и Француска требало да ми понуде азил“, рекао је. „Наравно да бих желео да се вратим у Сједињене Државе. То је коначни циљ. Ипак, ако повратак значи да ћу остатак свог живота да проведем у затвору, једини основни захтев са којим се сви морамо сложити је да бар добијем поштено суђење. И то је једина ствар коју је влада одбила да гарантује, јер неће пружити приступ ономе што се назива одбраном од јавног интереса“, рекао је Сноуден у интервјуу.

„Не тражим да се од тога прави представа. Не тражим помиловање. Не тражим да ми опросте. Оно што тражим је поштено суђење. То је оно основно што сваки Американац треба да захтева.“ Председник Доналд Трамп је у августу покренуо спекулације о могућем помиловању Сноудена кад је у интервјуу за Њујорк пост рекао да разматра могућност да му дозволи да се врати у Сједињене Државе, али да не оде у затвор. Трамп је рекао да многи људи верују да се према узбуњивачу, односно, човеку који је открио обавештајне податке није поступало поштено. Државни тужилац Вилијам Бар касније је рекао да ће се „жестоко противити“ сваком покушају да се Сноуден помилује. Прошлог месеца, савезни судија у Вирџинији наредио је Сноудену да се одрекне 4,2 милиона долара које је зарадио од објављивања својих мемоара о раду у америчким обавештајним службама, јер рукопис није предао влади на проверу пре него што га је објавио.