Како да укључите шифровање с краја на крај у Zoom-у

Технички преглед Zoom-овог шифровања с краја на крај (енгл.: end-to-end encryption(E2EE)) биће доступан како премијум корисницима, тако и онима који бесплатно користе услугу, у наредним ажурирањима апликације за оперативне системе Windows, Mac и Android, а окружења iOS и iPad ће сачекати још неко извесно време. Када се омогући шифровање с краја на крај у Zoom-у, видео-позиви ће, наравно, бити много безбеднији, међутим, у целом том процесу постоји један, можемо рећи, неповољан елемент. Наиме, кад се функција шифровања с краја на крај успостави, неколико других функција биће онемогућене, као што су приватна ћаскања, одвајање мањих група од главног састанка (енгл. breakout rooms) и још понешто.

Размотрићемо све компромисе које подразумева коришћење Zoom-ове функције шифровања с краја на крај, али требало би прво да вас упутимо у то како Zoom шифрује ваше видео-састанке и зашто би требало да размотрите укључивање тог својства без обзира на то којих би других функција морали да се одрекнете.

Према објави на Zoom-овом блогу, која најављује нове опције шифровања, Zoom E2EE користи исто „256-битно AES-GCM шифровање које подразумевано обезбеђује састанке на Zoom-у“, али Zoom управља шифровањем и дељењем кључева са учесницима. Корисници који имају омогућено својство шифровања с краја на крај локално генеришу свој сопствени кључ за шифровање, а затим га деле са осталим корисницима у позиву. Самој Zoom апликацији кључ никада није познат и не може да дешифрује податке састанка.

 • Ако све што смо навели звучи помало збуњујуће, у суштини шифровање с краја на крај онемогућава свима који нису у позиву да приступе састанку или прегледају његове податке, укључујући саму Zoom апликацију. Такво побољшање приватности је добродошла промена, посебно пошто су процеси заштите приватности Zoom-а прилично критиковани, јер је пандемија ковида-19 значајно повећала популарност апликације. Као што смо споменули, укључивање шифровања с краја на крај онемогућава неколико кључних функција Zoom-а:
 • Одвајање мањих група од састанка (Breakout Rooms)
 • Групно анкетирање (Group polling)
 • Придруживање састанку пре домаћина {/xа}(Јоин бефоре хост){/xа}
 • Снимање у облаку (Cloud recording)
 • Стриминг
 • Транскрипција уживо (Live transcription)
 • Приватно ћаскање један на један (1-on-1 private chat)
 • Емоџи реакције током састанка (Meeting emoji reactions)

Добра вест је да се шифровање с краја на крај може омогућити и онемогућити у сваком појединачном састанку како не бисте трајно изгубили приступ наведеним функцијама. То вам даје слободу да поставите ниво приватности и функционалности који желите за сваки позив који сте заказали и у коме сте домаћин. Такође, имајте на уму да је функција у „првој фази“ техничког испитивања, тако да би нека од ових ограничења могла бити укинута док се не уведе „друга фаза“ 2021. године. Међутим, да би се шифровање с краја на крај користило током прве фазе, сви учесници морају да укључе својство пре него што се придруже шифрованом састанку.

Како да укључите шифровање с краја на краја у Zoom-у

Шифровање морате да укључите у корисничким подешавањима да бисте могли да га користите током састанка:

 • Пријавите се на Zoom-ов веб-портал.
 • Идите на Settings>Meeting>Security.
 • Означите Allow use of end-to-end encryption is enabled.
 • Кликните на Turn On када се од вас затражи да потврдите промену.
 • Затим, изаберите свој подразумевани ниво заштите. Опција Enhanced encryption је најбоља ако желите да и даље користите све функције Zoom-а (и даље можете да користите шифровање с краја на крај за појединачне позиве). Ако изаберете опцију End-to-end Encription, користићете шифровање с краја на крај за све састанке, али ограничене функције ће увек бити онемогућене за позиве у којима сте домаћин.
 • Кликните на Save.