Вештачка интелигенција пажљиво слуша како кашљете

И може да вас упути на апликацију која ће вас прегледати пре него што одете на прави преглед. Кад год би се неко закашљао у последњих неколико месеци, углавном би се забринуо и увек би узнемирио људе око себе који су се питају да ли се особа заразила смртоносним вирусом или само прочишћава грло? Можда ће ускоро одговор на такво и слична питања бити много прецизнији. Истраживачи МИТ-а развили су систем вештачке интелигенције који може да препозна напад кашља који је проузрокован опасном заразом ковида-19, чак и онда ако је особа асимптоматски преносилац вируса. Да би се то постигло, стручњаци су развили огроман број неуронских мрежа које могу да разликују суптилне промене које указују на утицај новог корона вируса.

Једна неуронска мрежа открива звукове повезане са јачином гласа. Друга ослушкује емоционална стања која одражавају неуролошко слабљење, као што је појачана забринутост или опадање емоционалне перцепције. У међувремену, трећа мрежа мери промене у респираторним функцијама. Ако у све то укључите и алгоритам који проверава деградацију мишића (односно слабији кашаљ), добићете потпунију слику о нечијем здравственом стању. Вештачка интелигенција је врло прецизна у раном тестирању. Пошто је научни тим обучавао модел на десетинама хиљада узорака кашља и разговора, технологија је тачно препознала 98,5 одсто кашља код људи код којих је потврђено да су оболели од новог вируса док је код асимптоматских случајева била апсолутно непогрешива.

Сасвим је јасно да код наведене технологије постоје одређена ограничења. Она није намењена дијагностиковању болести код симптоматских случајева, јер они могу да имају неке друге тегобе које доводе до сличног понашања. Ипак, иако морамо да признамо да је наведена технологија изузетно напредна, никако не би требало да је користимо за коначни закључак о томе да ли смо заражени или нисмо. Технологија се не задржава само на празној теоријској причи. Научници развијају апликацију која ће бити једноставна за коришћење, а могла би да се употреби као алат који би служио за превентивни преглед. Ко зна, можда ћете, једног дана, морати сваког јутра да се накашљете у телефон да бисте утврдили да ли је безбедно да изађете из куће. Чланови научног тима чак наговештавају да би њихова технологија могла да заустави не само ову, већ и све будуће пандемије ако би алат увек био укључен у позадини и слушао вас, мада је таква ситуација прилично неостварива јер би вероватно покренула многобројна питања у вези са заштитом приватности.