Оснивач светске мреже Тим Бернерс-Ли и пројекат за заштиту приватности података

Велике британске институције, као што су BBC и Национална здравствена служба (NHS) међу првима су усвојиле Солид, пројекат децентрализације података који води оснивач светске мреже Тим Бернерс-Ли. Најавио је за понедељак представљање прве верзије намењене компанијама и другим организацијама. Солид би требало да покрене „развој мреже да би се поново успоставила изгубљена равнотежа“, рекао је Бернерс-Ли 2018. године, када је представио пројекат као реакцију против великих технолошких компанија које су нам, увек у потрази за подацима, једноставно отеле живот на мрежи. То је платформа која омогућава људима да складиште сопствене личне податке у „пакетима“ (енгл. pods) – или у „складиштима личних података на мрежи“. Ако мрежна апликација, као што је друштвена мрежа или веб-локација за куповину, жели да приступи подацима, то може да уради само уз дозволу корисника. Коначно, циљ пројекта Солид је уклањање компромиса између приватности и функционалности, што се може постићи комбиновањем података из различитих извора – што компаније обично раде без јаке заштите приватности, због чега су под сталним будним оком регулатора за заштиту података у Европи и у неким другим деловима света.

 

„Сигурно је постојао бољи метод“

У понедељак су Бернерс-Ли и његова стартап компанија Inrupt са седиштем у Бостону најавили појављивање прве верзије Солида за предузећа и при том су обећали да ће технологија „из темеља променити начин на који организације повезују људе са њиховим подацима и заједно стварају вредност“. „Данас је врло тешко обавити трансформацију пословања јер одређене затворене групе управљају различитим деловима нечијег живота, а свака од тих група је посвећена једном вертикалном делу живота, а, при том, корисници и тимови не могу да добију увид у повезивање тих података“, написао је Бернерс-Ли у блогу. „У међувремену, поменуте групе користе те податке, што доводи до све веће, врло оправдане, јавне сумње у то како се лични подаци злоупотребљавају, што је довело до увођења све сложенијих прописа о заштити података. Сигурно је постојао бољи метод. Архитектура Солида пружа тај бољи метод.“

Организације које су одмах усвојиле Солид користе га за врло различите ствари. На пример, ББЦ покушава да побољша метод препоруке медијских програма за онлајн гледаоце на основу њихове историје претраживања док су користили друге комерцијалне услуге стриминга. С друге стране, Национална здравствена служба прави апликацију која омогућава лекарима и другим здравственим радницима приступ подацима – и додавање података – који се налазе у пакетима података пацијената. Пацијенти, такође, могу да постављају податке из апликација које се користе за праћење здравственог стања да би ти подаци могли да се комбинују са медицинским подацима, рекао је Бернерс-Ли. Област Фландрија у Белгији такође је изградила услугу повезану са Солидом под називом Мој профил грађанина која омогућава људима да контролишу податке које деле са локалном владом и компанијама. Тако грађани могу да провере да ли су им детаљи о контакту ажурирани, али и да поново користе сопствене податке који би иначе могли да буду закључани у бази података неког владиног одељења.

Промене на мрежи

Према Бернерс-Лију, та рана примена ће „покренути промене на мрежи које су неопходне да би се омогућила масовна употреба Солида“. „Чим корисници добију Солидове пакете података, подаци који се у њима налазе могу да се проширују, повезују и мењају своју намену на многобројне различите начине“, написао је. „Солидова све већа заједница програмера може да буде потпуно уверена да ће њихове апликације имати користи од масовног усвајања поузданих Солидових пакета података, већ попуњених драгоценим подацима које корисници имају право да деле онако како желе.“ Историја развоја интернета обилује покушајима децентрализације помоћу програма отвореног кода, од којих је врло мало имало неки значај.
Међутим, Солид и компанија Инрупт покушавају да од пројекта отвореног кода направе комерцијални успех.

Не само да је високо цењени Бернерс-Ли главни човек Инрупта, већ компанија, такође, има гуруа за сајбер-безбедност Бруса Шнајдера који је задужен за безбедносну архитектуру. Што се тиче промена на мрежи, које истиче Бернерс-Ли, и да ли ће оне бити довољне да створе будућност у којој ће људи заиста имати већу контролу над сопственим подацима него у овој ери владавине технолошких гиганата, остаје да се види.