Корисници апликације WhatsApp постају корисници Фејсбука

Апликација ажурира своју политику приватности, што је део интеграције која се креће само у једном смеру. Ако користите WhatsApp – као што то чини око 30 милиона Британаца – онда сте вероватно већ видели да  апликација за ћаскање планира неке промене. Сваком кориснику ће до 8. фебруара бити приказана порука која их упозорава да апликација „ажурира своје услове коришћења и политику приватности“. WhatsApp отворено говори о променама и истиче да „кључна ажурирања“ утичу на то како компанија обрађује корисничке податке и како предузећа могу да користе нови скуп својстава које обухватају својства апликације WhatsApp која вам омогућавају куповину са ширим пословањем компаније „Фејсбук“. Ипак, објава, такође, истиче истину коју многи нису желели да признају: ако сте корисник WhatsApp апликације, онда сте корисник Фејсбук платформе и, иако су се две услуге у прошлости прилично разликовале, процес интеграције се креће само у једном смеру.

На први поглед, та најновија промена не мора да изазове посебну забринутост. Најважнији подаци које поседује WhatsApp – садржаји корисничких разговора – и даље су светиње. Шифровање с једног краја на други, које апликација користи за заштиту садржаја свих ћаскања, значи да нико, па ни WhatsApp, не зна о чему корисници међусобно разговарају, нити може лако да сазна. Међутим, то шифровање је непрестано на удару, углавном агенција за спровођење закона које желе да се врате у најбоље дане 2000-их, када су се криминалне завере лако откривале тако што су телефонске компаније морале да предају полицији садржај СМС порука. Ипак, шифровање је успело да остане нетакнуто делимично и због тога што компанија има дугорочну комерцијалну визију снажнијег шифрирања, а не слабијег, што је став који је Марк Закерберг изнео 2019. године, када је на својој Фејсбук страници објавио дугачку белешку под насловом Визија о друштвеним мрежама фокусирана на приватност.

У објави су, такође, изнети и дугорочни планови које „Фејсбук“ има за WhatsApp, а то је спајање апликације за ћаскање са широм друштвеном мрежом компаније, у име „интероперабилности“, односно, међусобне усклађености. „Захваљујући интероперабилности, могли бисте да користите WhatsApp за примање порука које су послате на ваш Фејсбук налог без дељења вашег броја телефона“, написао је Закерберг, „а у комерцијалним трансакцијама купац не би морао да брине да ли више волите да размењујте поруке на једној или другој мрежи.“ Две године касније, ти циљеви само што нису постигнути. Корисници Фејсбука и Инстаграма већ могу међусобно да шаљу директне поруке, а да, при том, не морају да се пребацују из једне апликације у другу. Ова најновија промена ће од фебруара учврстити интеграцију између Фејсбука и WhatsApp апликације. Корисници ће моћи да купују на Фејсбуку не напуштајући WhatsApp паликацију.

Ако немате ништа против тога што „Фејсбук“ користи ваше податке (или што то ради Инстаграм, као њена подружница), можда вам то неће бити повод да се забринете. Недавно је „Епл“ приморала компанију да обезбеди „нутритивну ознаку“ о заштити приватности за апликацију на иОС платформи у којој би назначила како поступа са корисничким подацима. Ознаке су откриле више од 100 различитих података који се могу прикупити, од којих су многи директно повезани са корисничким профилима, укључујући податке о здрављу и вежбању, „осетљиве информације“ и историју претраживања. За типичног корисника, који има налог на обема услугама, додавање мале количине информација које WhatsApp има тек је кап у мору. До промене је дошло због тога што апликацију WhatsApp можете користити иако немате налог на Фејсбуку. Веома различит развој и намена две апликације довели су до демографске поделе међу њиховим корисницима, а мали, али значајан део корисника WhatsApp апликације, привучени шифровањем порука, непостојањем огласа и једноставним интерфејсом, избегавају сам Фејсбук, али користе апликацију за ћаскање у власништву компаније.

За те кориснике ова најновија промена требало би да представља преломни тренутак: WhatsApp налог и Фејсбук налог су и даље две одвојене ствари, али од сада, свака промена ће се кретати у једном смеру. WhatsApp и даље прикупља много мање података, тако да нема потребе за паником и прекидањем веза одмах. Ипак, кориснику који се брине о приватности било би добро да почне да размишља о томе које би алтернативне платформе могао да користи за контактирање људи који су тренутно доступни само путем Фејсбуковог скупа апликација. Срећом, постоје алтернативне опције, од којих је најпознатија Сигнал, бесплатна апликација коју је развила непрофитна организација која је направила систем шифровања који се користи у WhatsApp апликацији. Пошто су творци Сигнала потпуно посвећени очувању приватности и сигурности, техничка подлога Сигнала је без премца, а апликација је протеклих неколико година радила на томе да постане одржива алтернатива најпознатијим услугама, као што је Фацебоок Мессенгер, али творци су водили рачуна да не угрозе карактеристике које су неопходне да би се задовољила и најпараноичнија група корисника.

Не би требало да чуди да је Сигнал одржива алтернатива WhatsApp апликацији. Непрофитна организација која тренутно финансира апликацију покренута је зајмом од 50 милиона долара Брајана Актона, суоснивача саме WhatsApp апликације. Или бисте могли да послушате Илона Маска, који је ове недеље на Твитеру објавио једноставну поруку „користи Сигнал“. Пошто је сад најбогатији на свету, можда зна нешто више од нас.
Без обзира на то да ли се одлучите да се пребаците на другу платформу или не – или само да поставите резервну апликацију за ћаскање у случају да, у међувремену, осетите потребу да је промените – важно је да направите свестан избор и не дозволите да због непрестаног додавања ситних промена дође до оних крупних са којима се нисте сложили. Не можемо сви да читамо услове и одредбе, али можемо бар да застанемо пре него што кликнемо на „Слажем се“.