Онлајн платформе контролишу директне преносе на интернету из Вашингтона

Када је гомила изгредника срушила баријере и провалила у Капитол, 6. јануара, неки од њих су се хвалили својим подвизима у директним преносима на интернету, док су их хиљаде истомишљеника гледали у реалном времену.
Јурили су ходницима и претурали по канцеларијама посланика, а директан пренос својих подвига понудили су Јутјубу, Фејсбуку и другим платформама док их је посматрала запањена нација. Други изгредници окренули су се мање познатим мрежама за стриминг као што је DLive. Неке од тих платформи предузимају кораке за сузбијање таквих преноса после напада на Капитол и у очекивању потенцијалних немира током инаугурације изабраног председника Џоа Бајдена. Мрежа Фејсбук планира да блокира „стварање било каквих нових догађаја на Фејсбуку“ у близини Беле куће, америчког Капитола и свих зграда државних служби у главном граду током Дана инаугурације. „Пратимо знаке потенцијалног избијања насиља или других претњи како у Вашингтону, тако и у свих педесет држава“, наводи се у саопштењу компаније. „Уочи Дана инаугурације, спровели смо низ додатних мера како бисмо наставили да спречавамо покушаје коришћења наших услуга за ширење насиља.“


Платформа Јутјуб каже да је уклонила више видео-снимака снимљених током напада на Капитол који су изгледа подстицали на насиље или приказивали изгреднике из Капитола који носе ватрено оружје. Компанија је рекла да ће наставити да уклања преносе уживо и други садржај који крши њене смернице и утврђена правила о ширењу мржње, узнемиравању и негирању интегритета избора. DLive, услуга стриминга популарна међу онима који играју видео-игре, објавила је да је после напада на Капитол 6. јануара суспендовала седам својих корисника због подстицања на насиље и илегалних активности. Платформа DLive је од тада најавила додатне мере и рекла да ће блокирати све преносе уживо са подручја Вашингтона на Дан инаугурације.

Неки страхују да би преноси уживо са Капитола могли да подстакну на додатно насиље

Стручњаци за безбедност страхују да би екстремисте, сличне онима који су се обрушили на Капитол, могле да подстакну фотографије које се деле на мрежи, а које ту опсаду приказују као успех. Преноси уживо са Капитола обезбедили су основу за ширење мржње и истовремено подстицали оне који су их снимали да се додворавају својим следбеницима. Ти преноси уживо пружили су увид у унутрашњост Капитола, што би могло да има и опсежније последице по националну безбедност. Цео пренос уживо са Капитола гледали су државници широм света, као и многи злонамерни људи који су могли да виде распоред свих просторија на Капитолу, као и распоред полицијских снага које су штитиле зграду, а то је посебно озбиљан изазов. С друге стране, менталитет руље и тренутно задовољство, такође, играју велику улогу. Рецимо, појединци су снимали шта се дешава, то слали својим истомишљеницима, а ови им узвраћали коментарима и речима хвале. Кад су видели какав утицај имају њихови снимци немира, дошло је до налета адреналина и тада су почели да се додворавају својој публици. Поред тога, таква реакција подстакла их је да причу обликују са своје тачке гледишта, што им даје опасну моћ да оснаже своју идеологију и став.

Екстремисти могу да зараде новац од стриминга

Неке услуге стриминга нуде својим корисницима могућности да зараде. На пример, DLive омогућава корисницима да купе „лимуне“, облик дигиталне валуте, користећи кредитну картицу или крипто валуту. Сваки лимун вреди 0,012 долара, а корисници могу да поклоне лимун оном који снима уживо. Лимун може да се замени за прави новац. На платформи DLive, корисници могу да воде своје емисије, емитују како играју видео-игре или стримују друге догађаје у реалном времену и да тако зарађују. Људи који су гледали и коментарисали преносе на платформи DLive назвали су напад Капитол „другом револуцијом“ и доделили лимуне неколицини корисника који су снимали уживо догађаје из зграде или око ње. Платформа је касније интервенисала и блокирала те налоге, рекавши да ће лимуни који су дати тим корисницима бити враћени онима који су их поклонили.
Већина корисника ће се окупљати на платформама на којима могу да уновче свој садржај. За екстремисте то може да значи мање платформе које имају мање рестриктивну политику према садржају и рекламирају се као центри за „нецензурисани“ говор.

Неки екстремисти су се преселили у мање контролисане кутке интернета

Док се платформе обрушавају на говор мржње и подстрекачке садржаје, екстремистичке идеологије проналазе нове просторе на којима могу да функционишу. После напада на Капитол, неки алтернативни канали за стриминг забележили су раст и до 200 процената у року од неколико сати. Када главне платформе склоне екстремисте и друге злонамерне људе, они се окрену мање познатим платформама како би наставили са било каквим понашањем које им је претходно било забрањено. Типични облици понашања укључују насилну реторику, говор мржње, узнемиравање и тако даље. Политички екстремисти се опредељују за мање или слабије контролисане платформе јер оне спроводе лабавији надзор над садржајем који се објављује. Међутим, постоје мање платформе које сјајно обављају посао модерације садржаја, а постоје велике платформе које ужасно обављају тај посао. Дакле, није у питању величина платформе, колико њена посвећеност у спровођењу сопствених правила понашања.

Чак и на мањим платформама као што је DLive, екстремисти чине само мали део корисника. DLive каже да се велика већина корисника фокусира на игре, а мање од 10 процената говори о тренутним догађајима или политици. Неки корисници платформе DLive користе чет-заједнице на платформи да би похвалили блокирање налога изгредника на Капитолу и изразили огорченост због догађаја.