Илон Маск, Неуралинк и мајмун стручњак за видео-игре

У недељу је Илон Макс, најбогатији човек на свету, говорио о свему и свачему на друштвеној мрежи Clubhouse, која корисницима омогућава да се међусобно гласовно повежу. Маск је део свог, помало импровизованог говора, посветио Неуралинку, пројекту који се бави повезивањем животињског мозга на рачунар. Заиста, Маск је успео да повеже неколико животиња на посебан уређај. Током свог говора, Маск је открио да је пројекат у фази успостављања везе између мозга живог мајмуна и рачунара и да мајмун сасвим лепо напредује са уређајем који је повезан са његовим мозгом. У ствари, мајмун користи Неуралинк сензоре да би играо видео-игре.

„Нашем мајмуну је уграђен бежични имплантат у лобању помоћу ситних жица, што му омогућава да мислима игра видео-игре“, рекао је Маск у свом говору на мрежи Clubhouse. „Не можете да видите где му је уграђен имплантат, али, верујте ми, он је један врло срећан мајмун, који има најбоље услове за живот. Циљ нам је да мајмунима омогућимо да играју Понг мислима.“ Слушаоци су имали мноштво питања, као што су: какве видео-игре мајмун игра, да ли игра само Понг или може да се бави и неком комплекснијом игром, као што је Цyберпунк 2077, једном од Маскових омиљених?

Што се тиче пројекта Неуралинк, можемо рећи да је тај пројекат један од најтајновитијих Маскових подухвата, а има их много. Маск је са неколицином сарадника, 2016. године, основао стартап компанију која је задужена за пројекат, али тек недавно су откривени неки резултати до којих је дошла у свом пословању. Крајем лета прошле године, Неуралинк је уживо преносила презентацију својих истраживања, додуше, врло кратку, али прилично јасну. Ево шта смо сазнали о досадашњем истраживању компаније. Најновија верзија имплантата Неуралинк, како су нам саопштили у августу 2020. године, има димензије 23мм са 8мм и поседује задивљујућа 1.024 канала за одашиљање и примање сигнала. Уређај користи жице дебљине папира, које су уметнуте директно у мозак и користи се у сврху комуникације.

Међутим, осим тих основних података, друге информације о пројекту Неуралинк су и даље обавијене велом тајности. Знамо да је уређај тестиран на свињама мање-више успешно, али морамо признати да се уз мајмуна који може да игра видео-игре помоћу уграђеног уређаја, компанија значајно приближила остварењу својих високо постављених циљева. Не треба ни спомињати да циљ компаније није да омогући мајмунима да смање напетост играјући игрице на Xbox конзоли. Компанија се нада да ће њена технологија бити корисна у решавању здравствених проблема и инвалидитета које садашња технологија не може да реши. Говоримо, наравно, о лечењу парализе и оштећења слуха и вида, за почетак.

Коришћење Неуралинка за превазилажење инвалидитета је за сада потпуно неизводљиво јер, колико нам је познато, компанија још није успела да „излечи“ парализу. Иако је намера предивна, многи неуролози и други стручњаци критикују циљеве Неуралинка и кажу да је оно што покушавају да ураде потпуно немогуће. Часопис MIT Technology Review, на пример, назива пројекат „неуролошком позоришном представом“. Маск каже да ћемо за отприлике месец дана моћи да гледамо видео-снимке који ће приказивати мајмуне који користе технологију Неуралинка да би играли видео-игре. Ипак, мораћемо да сачекамо примену технологије на људима, али једно је сигурно; Маск ће и даље улагати новац у пројекат до коначног успеха или горког неуспеха.