Нови оперативни систем компаније „Хуавеј“ или…

Толико хваљен и очекиван нови оперативни систем компаније „Хуавеј“, познат као HarmonyOS, није ремек дело домаће производње, што је показала анализа бета-верзије система. Наиме, компанија планира да користи нови оперативни систем у својим уређајима пошто јој је забрањен приступ Андроид окружењу према Трамповој одлуци о трговинској забрани у Сједињеним Државама. Кинески технолошки гигант се нашао у изузетно тешком положају у пласирању својих телефона, уређаја за паметне домове и других уређаја у последњих годину дана јер му је забрањено пословање са америчким компанијама. Тако се компанија затекла у прилично чудним околностима јер може да користи отворени Андроид код, али, истовремено, нема приступ неким апликацијама које су повезане са тим оперативним системом. Рецимо, да би се користили софтвери компаније „Гугл“, као што су Gmail, YouTube и мапе и, наравно, Гугл продавница, потребно је добити одобрење од компаније за сваки програм посебно. Забраном је компанији „Хуавеј“ онемогућено да добије такве дозволе.

У таквој ситуацији није јој преостало ништа друго него да се посвети стварању сопствене платформе. Говорила је да ће ново окружење, HarmonyOS, љубитељима оперативног система Андроид пружити све оно на шта су навикли, али да ће им омогућити да користе нове услуге и нову продавницу апликација. При том је рекла да ће нови оперативни систем моћи да се користи не само на телефонима и таблет-рачунарима, већ и на свим могућим повезаним уређајима, привлачећи тако и програмере трећих страна.

Међутим, испоставило се, пошто се појавила бета-верзија оперативног система Хармонy, да се испод тог хвалисања крије нешто што никог није изненадило или, боље речено, што је већина очекивала. Пре него што су стручњаци заронили у нови оперативни систем, морали су да испуне одређене и врло чудно захтеве компаније да би могли да се региструју. Наиме, прво су морали да пошаљу копију пасоша и кредитне картице и сачекају два дана провере да би могли да се региструју. Кад су коначно добили приступ новом оперативном систему, открили су да је већи део кода нешто што је већ бесплатно доступно на серверима компаније „Гугл“.

Укратко, HarmonyOS је у основи Андроид 10 са постојећом EMUI маском компаније „Хуавеј“. Дакле, уместо да промовише сопствени софтвер, компанија је само преузела верзију Андроид отвореног кода, присвојила је и променила јој назив. Изгледа да се кинески гигант више потрудио да промени назив нове платформе и прикрије оно што је урадио, него да направи нови програм. Међутим, треба напоменути да компанија није прекршила ниједно правило нити је урадила нешто што се коси са законом. У ствари, постоје значајне предности таквог приступа јер би једног дана Huawei App Gallery, односно, продавница апликација, могла да понуди програме познатих произвођача, а исто тако, већина својстава на које су навикли корисници модерних Андроид уређаја већ су доступни у окружењу HarmonyOS.

Не можемо рећи да кинески гигант није заинтересован да предузме драматичне кораке како би спасио своје пословање и даље суочен са забраном пословања са америчким компанијама. Кад је продао свој бренд Хонор, који је циљао миленијалце, омогућио је том, сада независном произвођачу телефона, да слободно потписује уговоре са компанијама које праве хардвере и софтвере, са којима то Хуавеј не може да уради. Прича се да компанија намерава да своје брендове Мате и серију П такође прода како би их ослободила наметнутих трговинских ограничења. У међувремену, очекује се да ће се HarmonyOS појавити на новим уређајима у другој половини ове године. Иако је назив промењен, све остало ће бити скоро исто као и до сада. Главно тржиште за пласирање телефона и даље ће бити Кина, где компанија има снажну подршку државе и где су корисници већ навикли да немају приступ апликацијама и услугама компаније „Гугл“, што је почело још пре несрећне америчке забране. Међутим, постоји један много већи проблем, а то је да би кинески гигант могао да остане без Кирин чипсета и могућности да их замени неким другим. То би, пре него софтвер, могло да га спречи да оствари своје амбиције у развоју мобилне технологије.