Америчке трупе у иностранству у опасности због телефона и фитнес уређаја

У свету у коме се технолошке иновације појављују сваког месеца, америчке трупе и припадници специјалних одреда суочавају се са SASвим другачијим низом проблема које, пре неколико година, нико није могао да замисли. У протеклих неколико година, америчке и коалиционе снаге за специјалне операције нашле су се у незгодном положају због популарних фитнес апликација, као што су Страва или Аппле Wатцх, које угрожавају оперативну и личну безбедност. Телефони и апликације нуде конкурентима, као што су Кина и Русија, па чак и терористичким групама, увид у тајни свет специјалних операција и обавештајних података који се могу користити против командоса. Извештаји из 2018. године открили су да је могуће да се манипулише популарном фитнес апликацијом Страва и да се искористи да би се приказали положаји, базе, па чак и патролне руте америчких трупа у Сирији, Авганистану и другим земљама. Дигитално или електронско праћење не утиче само на америчке припаднике специјалних операција. Новинари и истраживачи јавно доступних информација могли су 2020. године да манипулишу Стравом како би пронашли припаднике Британске специјалне ваздухопловне службе (SAS) у Сирији и Сомалији.

Међутим, то није све. Новинари и истраживачи такође су могли да прате фитнес активности припадника Британског ваздухопловства – а самим тим и њихов животни стил – у Великој Британији једноставним праћењем налога за које су исправно претпостављали да су повезани са војницима Британског ваздухопловства.

Видим те!

У недавном чланку Института за савремено ратовање академије Вест поинт стручно су објашњене опасности савременог доба у коме постоје електронски и дигитални потписи. Чланак говори о томе како је ваздухопловна јавна веб-страница скоро у реалном времену пратила недавну успешну операцију америчких Фока док су спасавали таоце у Нигеру. Сви, укључујући Кину и Русију, сада знају које летелице је користила оперативна група, како су припадници Фока дошли до мете и успели да је извуку и друге значајне детаље о способностима Удружене команде за специјалне операције (Joint Special Operations Command – JSOC). Постоје и сличне веб-локације које прате поморски саобраћај. Стандардни оперативни поступак током борбених операција или сукоба, нарочито када се користе летелице или бродови који представљају подршку, обично је искључивање предајника брода или ваздухоплова.

На пример, у августу је један турски истраживачки брод, који је намеравао да спроведе илегална истраживања у ексклузивним поморским зонама Грчке и Кипра, ризикујући да изазове рат, увек искључивао предајник када је радио ван турских вода.
Међутим, треба напоменути да се појединци, односно припадници оружаних снага, не понашају онако како би требало. Наиме, чак и врло високи официри се размећу својим дигиталним присуством на одређеној локацији, како је изјавио један стручњак. Рецимо, постоје фотографије војника коалиционих снага свуда по друштвеним мрежама. Према речима једног од припадника Зелених беретки, такав поступак би се могао окарактерисати или као хвалисање или показивање силе и моћи, што не приличи заједници која се поноси својом природом „тихих професионалаца“. Такви поступци су, додуше, ретки, али дешавају се, и мора их одобрити надређени.

Иако је оперативна безбедност (OPSEC) честа жртва траљаве дигиталне и електронске дисциплине, она није једини проблем.

Опасност код куће

Како терористички напади усамљених појединаца постају један од ретких ефикасних начина удара на западна друштва, повезивање са војском може бити опасно не само за припаднике специјалних јединица већ и за њихову породицу. Друштвени медији и професионалне веб-странице за повезивање, као што је LinkedIn, омогућавају прилично једноставно уочавање и циљање конвенционалних трупа и командоса. Од 2015. године, ISIS – Исламска држава у Ираку и Сирији, која је била прилично обучена за сајбер-ратове, објављивала је имена, фотографије и адресе становања хиљада америчких војника и позивала своје присталице у Сједињеним Државама да их нападну. Укупно је ISIS објавила информације о скоро 20.000 припадника америчке службе. Чак и поред опасности од домаћег терористичког напада, која је и даље релативно ниска у већини западних земаља, лична безбедност (PERSEC) није главна брига за већину припадника војних служби, укључујући трупе у неколико јединица за специјалне операције.

Међутим, сада када главна претња не долази од малих терористичких група, већ од блиских конкурената, као што су Кина, Русија или чак Иран, лична безбедност и управљање потписима постаје стварна брига за до сада непромењене војне демографске податке. Веома је лако мапирати мрежу појединца користећи само Фејсбук. Теже је пратити Инстаграм, јер код њега постоји опција приватног налога. Понекад о појединцу и његовим активностима више можете да пронађете са налога чланова његове породице и пријатеља него са његовог налога.

Може се рећи да су припадници војске углавном опрезни, али тешко је контролисати оне који нису упознати или нису навикли да чувају личну или оперативну безбедност. Неки од најризичнијих поступака су таговање фотографија и приказивање породичних слика. Дигитална безбедност је значајнија на вишим нивоима у одредима за специјалне операције. За чланове неких јединица, најбоље би било да избегавају друштвене мреже и друге технологије које могу да открију њихово кретање.
Корисници понекад занемаре дигиталну безбедност, јер сматрају да немају шта да крију или да могу да остану безимени у врло великом броју података. Случајеви припадника специјалних јединица показују да би упућена особа могла да искористи те податке да би „именовала“ не само вас, већ ваше пријатеље и породицу.