Фејсбук уводи нове алате за модерацију садржаја у групама

Једно од нових својстава омогућиће администраторима да привремено успоре објављивање коментара на објаве. Фејсбук уводи нове алате које ће користити људи који управљају групама на друштвеној мрежи, укључујући и она својства која ће олакшати модерацију садржаја. Такав поступак показује да Фејсбук наставља да се бави групама, односно просторима на мрежи на којима се скупљају људи да би размењивали мишљења о хобијима, политици и другим темама. Више од 1,8 милијарди људи сваког месеца користи Фејсбук, а компанија покушава да привуче што више људи да се прикључе групама.

Све већа популарност група је, с друге стране, изазвала лавину критика јер друштвена мрежа не предузима потребне мере да би зауставила ширење дезинформација у групама о политици, корона вирусу и другим темама о којима се разговара.
Друштвена мрежа је изјавила да ће дозволити администраторима група, дакле, људима који тим групама управљају, да успоре објављивање коментара на објаве. На пример, администратор ће моћи једном да ограничи коментаре сваких пет минута. Администратор ће, такође, моћи привремено да ограничи број коментара или објава које објављују корисници Фејсбука у групама. Осим тога, моћи ће новим корисницима да ограничи објављивање или коментарисање или да одбије објаве које садрже одређене промотивне везе. Друштвена мрежа каже да постоји више од 70 милиона активних администратора и модератора који контролишу групе на Фејсбуку.

Компанија, такође, тестира нову алатку коју су назвали „упозорење о сукобу“ (енгл. conflict alerts) која користи вештачку интелигенцију и која би требало да омогући администраторима да сазнају да ли постоји неки спорни или непријатни разговор у групи, као што су малтретирање или узнемиравање. Администратори могу да се жале ако је њихов садржај или објава које су одобрили својим члановима уклоњени јер крше правила које је поставила друштвена мрежа. Када неко пријави неприкладну објаву у групи, моћи ће да наведе која су правила прекршена, што би олакшало процес модерације.

Друштвена мрежа олакшава процес управљања групама тако што смешта алате, поставке и својства на једно место, што им омогућава да брже увиде који садржај захтева модерацију. Администратори ће моћи да виде резиме за сваког члана, дакле, имаће податке о томе колико је сваки члан групе имао објава, коментара или колико пута је ком члану објављени садржај уклоњен са друштвене мреже јер је прекршио њена правила.