Како да шаљете велике датотеке путем интернета

Покушавате некако да се снађете и пошаљете велике датотеке преко мреже? Gmail и Yahoo имају ограничење од 25 MB, али не брините; постоје и други начини да пошаљете све оно што желите, а да при том не добијете поруку о грешци. Да ли сте некада покушали да неком пошаљете датотеку е-поштом, а да вам услуга е-поште каже да је датотека сувише велика? Проблем се често јавља и исто толико често изазива бес пошиљаоца. Већина услуга е-поште и софтвера ограничавају величину приложених датотека. На пример, Gmail и Yahoo ограничавају величину приложених датотека на 25 MB, тако да видео-садржај од 100 MB не долази у обзир. Срећом, услуге е-пошта нису ваш једини избор; многе самосталне услуге преноса датотека могу одлично да обаве посао. Ево неколико начина слања великих датотека путем интернета.

Складиштите датотеке на мрежи

Једно једноставно решење је слање датотеке у услугу складиштења у облаку да би друга особа могла да јој приступи и преузме на свој уређај. Бесплатне опције услуге Боx (10 GB), Dropbox (2 GB), Google Drive (15 GB), iCloud (5 GB) и OneDrive{/xа} (5 GB) нуде простор за складиштење који може да реши ваш проблем. Међутим, ове услуге, такође, имају ограничења за отпремање, па ћете можда морати да надоградите на плаћени пакет у зависности од ваших потреба.\

Gmail

Gmail ограничава приложене датотеке на 25 MB; било шта преко тога се аутоматски ставља на Google диск. Процедуру можете да испробате тако што ћете да отворите нову поруку е-поште у Gmail-у, а затим приложите датотеку коју желите да пошаљете. Ако је датотека сувише велика, Google ће генерисати везу до ње на Google диску. Пошто покушате да пошаљете своју е-пошту, од вас ће се тражити да омогућите примаоцу приступ датотеци. Датотека је подразумевано доступна само за преглед. Можете да омогућите особи да прегледа или уређује датотеку, али тада јој потребан Google налог да би обавила било коју од ових радњи.

Чим сте поставили дозволе, пошаљите е-пошту примаоцу. Прималац, кад добије пошту, кликне на везу у е-поруци да би погледао датотеку на Google диску. Google може да вас ограничи на 15 GB за бесплатни ниво Google диска, али било који плаћени пакет омогућиће вам да пошаљете до 750 GB дневно (иако ће датотеке веће од ове и даље проћи), са укупним ограничењем од 5TB.

Yahoo Маил

Yahoo Маил може да изведе исти трик, али то је опција која је мање наклоњена кориснику. Ако покушате да пошаљете велику датотеку преко Yahoo-а, добићете поруку у којој ће од вас бити затражено да датотеку сачувате на Google диску или у Dropbox-у. Изаберите жељену услугу, а затим ручно пошаљите датотеку на њу. Вратите се на своју е-пошту, кликните на File Attachment (Прилог датотеке) и изаберите Share Files From Google Drive (Дељење датотека са Google диска) или Схаре Филес Фром Dropbox (Дељење датотека са Dropboxа). Кад изаберете датотеку, она ће се приказати као прилог е-поште. Чим пошаљете вашу е-пошту, прималац може да кликне на приложену датотеку да би је погледао на Google диску или у Dropbox-у.

Outlook

Outlook вам омогућава да приложите датотеку до 33 MB. Ако покушате да пошаљете нешто већу датотеку, програм ће затражити да датотеку отпремите и делите преко OneDrive{/xа}-а. Изаберите ту опцију, а затим саставите поруку и пошаљите је. Прималац, затим, може да отвори и прегледа датотеку из вашег OneDrive{/xа} простора.

Користите локацију за пренос датотека

Уместо да се ослањате на е-пошту, можете да се обратите независној веб-услузи за пренос датотека. Отпремите датотеку коју желите да пошаљете и унесите своје име и адресу е-поште заједно са именом и адресом примаоца. Датотека се чува на веб-локацији, дакле, налази се на мрежи, и примаоцу шаље везу за преузимање. Колика може да буде датотека? То зависи од услуге и онога што сте спремни да платите.
DropSend

Веб-локација за пренос датотека DropSend омогућава вам да саставите е-пошту примаоцу и приложите датотеку коју желите да пошаљете. Прималац прима е-пошту са везом до датотеке за преглед или преузимање. DropSend нуди три опције, а свака захтева претплату. Основна опција коју треба да платите пет долара месечно, даје вам 10 GB складишта на мрежи и могућност да пошаљете до 25 датотека месечно. За девет долара месечно, дакле, стандардни пакет нуди 25 GB простора за складиштење са чак 50 послатих датотека уз одређене бонус функције. Професионални пакет за 19 долара месечно даје вам 25 GB простора за складиштење са неограниченим бројем послатих датотека сваког месеца и мноштвом напредних функција.

MyAirBridge

Помоћу услуге MyAirBridge можете да отпремите датотеку и пошаљете везу е-поштом до одређеног примаоца или једноставно отпремите датотеку и генеришете везу коју желите да делите са било ким. Датотеку од 20 GB можете бесплатно да пошаљете. Основни пакет од 2,99 долара месечно покрива датотеке до 50 GB, Про пакет који кошта 10,99 долара месечно може да пошаље датотеке до 70 GB, а пакет Ентерприсе од 65,99 долара месечно дозвољава слање датотека до 100 GB.

Filemail

Filemail је брза и једноставна веб-услуга. Попуните образац е-поште са адресом и одредиштем, саставите поруку, приложите датотеку и пошаљите поруку. Ваш прималац, затим, добија везу до датотеке за преузимање или прегледање на мрежи. Бесплатна опција омогућава слање датотека величине до 5 GB, пакет Filemail Про за 10 долара месечно подржава датотеке величине до 25 GB, а пакет Бусинесс, који кошта 15 долара месечно, прихвата датотеке без обзира на њихову величину.

WeTransfer

WeTransfer је услуга прилагођена корисницима која је популарна код многих. Треба само да изаберете датотеку коју желите да пошаљете са рачунара, а затим додајте адресе е-поште и саставите поруку. Кликните на дугме Трансфер (Пренеси) да бисте датотеку послали примаоцу.

Бесплатни WeTransfer налог, који подржава огласе, дозвољава слање датотека величине до 2 GB. Не морате да отворите налог, али гости морају да унесу верификовани код е-поштом за сваки пренос. За 12 долара месечно, налог WeTransfer Про омогућава слање датотеке величине до 20 GB, као и друге погодности.

Send Anywhere

Send Anywhere је услуга за пренос датотека која подржава огласе и може бесплатно да пошаље датотеке величине 10 GB. Можете да отпремите датотеку, а затим је обезбедите шестоцифреним кључем или отворите налог да бисте генерисали везу за дељење или послали е-пошту. Ако треба да пребаците још веће датотеке, опција Сендy Про подржава датотеке величине до 50 GB по цени од 7,99 долара месечно.

Bitwarden Send

Помоћу услуге Bitwarden Send можете безбедно да делите текст или датотеке са другим људима. Дељење текста је могуће ако имате бесплатан налог; да бисте делили датотеке, морате да надоградите налог тако што ћете услугу плаћати 10 долара годишње. Да бисте делили датотеку величине до 500 MB, идите на страницу Сенд на сајту Битwарден и кликните на дугме Create a New Send (Креирај нову пошиљку). Унесите име датотеке коју желите да делите, а затим приложите датотеку. Можете да подесите одређене опције за дељење датотеке, као што су датум брисања, датум истека и лозинка. Када сачувате нови Сенд, он поставља датотеку у Битwарден. Везу, затим, шаљете другим људима, а они преузимају датотеку преко те везе.

Wormhole

Wormhole је једноставна, али ефикасна веб-услуга која вам помаже да безбедно делите датотеке величине до 10 GB користећи шифровање с краја на крај и везе којима аутоматски истиче рок трајања. Само пошаљите датотеку коју желите да делите и генерисаће се веза. Поделите ту везу са примаоцем, који затим може да преузме датотеку. Дељени линк истиче после 24 сата.