Како да проверите верзију чипа TPM пре надоградње на Windows 11

TPM је важан чинилац који може да ван онемогући да инсталирате Windows 11. Шта је TPM и како да проверимо коју верзију имамо у рачунару? Чим је компанија „Мајкрософт“ пре недељу дана представила нови оперативни систем Windows 11, корисници су пожурили да преузму апликацију PC Health Check да би видели да ли њихов систем може да се надогради на нови оперативни систем. Нажалост, многи су добили поруку у којој је писало следеће: „Овај рачунар не може да покрене Windows 11.“ Испоставило се да морате да имате инсталиран и активиран TPM да би ваш рачунар могао да ради под новим оперативним системом. Дакле шта је TPM? И како можете да га „средите“ да бисте добили најновији „Мајкрософтов“ Windows 11?

Шта је TPM?

TPM или Трустед Платформ Модуле је безбедносно решење засновано на хардверу. То је чип који је директно инсталиран на матичној плочи рачунара и штити ваш систем од злонамерних програма и других напада. Такође је саставни део безбедносних алата Windows, као што је шифровање уређаја засновано на технологији BitLocker. При инсталацији Windows-а 11 препоручује се да ваш систем има чип TPM 2.0, иако ће TPM 1.2 испунити минималне критеријуме. Компанија захтева да рачунари располажу том технологијом да би се побољшала безбедност корисника – мада многи стручњаци верују да су споменуте спецификације претеране. Дакле, ако желите да инсталирате Windows 11 на ваш рачунар, морате да откријете да ли он има TPM и којој верзији припада.

Како да проверите да ли је инсталиран TPM

Најлакше ћете да проверите да ли имате чип TPM ако покренете наредбу гет-TPM помоћу Windows PowerShell-a. Да бисте то урадили, унесите PowerShell у оквир за претраживање у менију Старт. Кликните десним дугметом миша на резултат Windows ПоwерСхелл-а и изаберите Рун ас администратор. Кликните на Yes у оквиру за потврду. У апликацији Windows PowerShell унесите гет-TPM, а затим притисните тастер Enter. Ако TPMПресент врати Фалсе, нажалост, ваша матична плоча нема TPM чип. Али ако добијете следеће резултате:

  • TPM Present: True,
  • TPM Ready: False,

онда можете да активирате чип TPM у BIOS/UEFI и проверите да ли испуњавате услове за надоградњу на Windows 11, али само у случају да је остатак вашег система у потпуности у складу са захтевима за надоградњу на Windows 11.

Како да проверите коју верзију чипа TPM имате?

Компанија је првобитно најавила да ће корисницима бити потребан чип TPM 2.0 за покретање оперативног система Windows 11. Међутим, касније су ревидирали своју документацију, и као минимални захтев поставили чип TPM 1.2, с тим да је TPM 2.0 препоручена верзија. Ако покушате да надоградите свој систем на Windows 11, а имате уграђен чип TPM 1.2, али не и TPM 2.0, добићете поруку да „се надоградња не препоручује“. Али ако немате ни TPM 1.2 чип, нећете ни стићи дотле пошто вам надоградња на Windows 11 неће бити понуђена за ваш уређај.

Кад сазнате да имате инсталиран чип TPM, проверите коју верзију TPM-а имате. Притисните тастере Windows + Р, а затим унесите TPM.мсц. Треба да се отвори прозор за управљање Трустед Платформ Модуле (TPM). У подпрозору TPM-а који даје информације о произвођачу (енгл. Мануфацтурер Информатион) потражите спецификацију верзије. Тамо би требало да видите под којом верзијом TPM-а је покренут ваш рачунар.

Како да надоградите TPM 1.2 на TPM 2.0

Ако утврдите да имате чип TPM 1.2, постоји шанса да га надоградите на TPM 2.0. Све зависи од вашег хардвера, произвођача и фирмвера и због тога не можемо да вам дамо прецизне детаље о томе како да надоградите TPM 1.2 на TPM 2.0. Ако желите више да сазнате о томе, унесите у оквир за претраживање тип вашег хардвера и „надоградња TPM 1.2 на TPM 2.0“ и можда чете пронаћи неке корисне резултате који ће вам разјаснити цео процес.

Можете ли да укључите TPM за надоградњу на Windows 11?

Ако ваш рачунар има уграђени чип TPM 1.2 или новији, треба само да проверите да је укључен да бисте добили Windows 11. Активација се разликује у зависности од произвођача матичне плоче и модела. Морате да проверите спецификације рачунара да бисте пронашли тачна упутства.

Доступност TPM-а се разликује у зависности од верзија матичних плоча, али већина нових уређаја има инсталиране TPM чипове. У ствари, компанија, од 2016. године, захтева да сви нови хардвери имају инсталиране чипове TPM 2.0. Међутим, ако имате старији рачунар и немате чип TPM, једино решење је да надоградите уређај, односно купите нови.