Трамп тражи нови мегафон на мрежи

Један твитераш се нашалио на рачун сијалица које трепере и гасе се у Белој кући, јер, како каже, Доналд Трамп шаље поруке својим следбеницима Морзеовом азбуком након што су му друштвене мреже Твитер и Фејсбук блокирале налог јер је подстицао на побуну. Иако лишен великих интернетских мегафона, Трамп ипак има алтернативне опције, мада, много мањег домета. Друштвена мрежа Парлер, која је потпуно десно оријентисана, можда је најпогоднији кандидат, иако су га компаније „Гугл“ и „Епл“ уклониле из својих продавница апликација, а „Амазон“ је одлучила да га склони са услуге веб-хостинга. То би могло да заустави функционисање друштвене мреже на интернету на недељу дана, рекао је извршни директор Парлера. Трамп би могао да покрене сопствену платформу, али то се неће догодити преко ноћи. Стручњаци за слободу говора предвиђају да ће притисак на све платформе друштвених медија бити све већи како би се обуздали подстрекачки говори док Американци преиспитују како је у среду руља, на Трампов наговор, насилно преузела амерички Капитол.

Компанија „Твитер“ је у петак окончала Трампово скоро дванаестогодишње присуство на тој друштвеној мрежи. Затварајући његов налог, компанија је цитирала твит који је послао својим пратиоцима (има их 89 милиона) да је планирао да прескочи инаугурацију изабраног председника Џоа Бајдена 20. јануара, и рекла да је то очигледно дозвола изгредницима да поново крену на Вашингтон. Мреже Фејсбук и Инстаграм суспендовале су Трампа бар до Дана инаугурације. Твич (Twitch) и Снепчет (Snapchat), такође су блокирали Трампове налоге, док је сервис Шопифај (Shopify) уклонио интернет продавнице повезане са председником, а Реддит је уклонио Трампову подгрупу. Мрежа Твитер је такође блокирала налоге Трампових најближих сарадника, укључујући бившег саветника за националну безбедност Мајкла Флина и опсежно очистила налоге који промовишу теорију завере QАнон и побуну у Капитолу. Неки су имали стотине хиљада пратилаца.

У изјави од петка, Трамп је рекао: „Преговарамо са разним другим сајтовима и ускоро ћемо имати велику објаву, док, такође, разматрамо могућности стварања сопствене платформе у блиској будућности.“ Стручњаци су предвидели да ће се Трамп појавити на Парлеру, двогодишњем магнету за крајње десно оријентисане кориснике. Друштвена мрежа тврди да има више од 12 милиона корисника, међу којима су и Трампови синови Ерик и Дон Млађи. Друштвена мрежа Парлер се, међутим, у петак, нашла у незгодној ситуацији када је компанија „Гугл“ повукла апликацију за паметне телефоне из своје продавнице апликација јер је Парлер дозвољавала приказивање објава које теже „подстицању тренутног насиља у Сједињеним Државама“. Компанија „Епл“ је следила пример „Гугла“ у суботу увече пошто је претходно дала Парлеру 24 сата за решавање притужби да се користи за „планирање и омогућавање додатних незаконитих и опасних активности“. Проблеми јавне безбедности морају да се реше пре него што се поново појаве, рекла је компанија.

Компанија „Амазон“ је у суботу задала додатни ударац Парлеру, кад је обавестила друштвену мрежу да ће морати да потражи нову услугу веб-хостинга од недеље у поноћ. При том, подсетила је Парлер у писму, које је објављено у медијима, да је у протеклих неколико недеља обавестила мрежу о 98 објава „које јасно позивају и подстичу на насиље“ и напоменула да платформа „представља врло реалан ризик за јавну безбедност“.
Генерални директор Парлера Џон Матзе окарактерисао је казне као „координисани напад технолошких гиганта покренут да би се уништила конкуренција на тржишту. Сувише брзо смо постали успешни“, рекао је у објави у суботе увече, и напоменуо да је могуће да платформа неће бити доступна недељу дана „јер треба да крену из почетка“.

Раније се Матзе жалио да је његова мрежа, у ствари, жртвени јарац. „Стандарди који се не примењују на „Твитер“, „Фејсбук“ или „Епл“, примењују се на Парлер.“ Рекао је да „неће удовољавати политички мотивисаним компанијама и оним властодршцима који мрзе слободу говора“. Губитак приступа Гугл и Епл продавницама апликација – чији оперативни системи покрећу стотине милиона паметних телефона – озбиљно је ограничио домет Парлера, мада ће и даље бити доступан путем веб-прегледача. Пошто је платформа изгубила приступ Амазон Wеб услугама, то значи да Парлер треба да се помучи и пронађе другу веб-хостинг услугу и изврши још неке измене. Платформа Габ је још једно потенцијално место које би одговарало Трампу, међутим, и она има проблема са интернет-хостингом. „Гугл“ и „Епл“ су је избациле из својих продавница апликација 2017. године и следеће године, извесно време је била без интернета због антисемитских објава које се приписују човеку оптуженом за убиство 11 људи у синагоги у Питсбургу. Компанија „Мајкрософт“ је, такође, раскинула уговор о веб-хостингу.
Стручњаци који се баве говором на мрежи очекују да ће компаније друштвених медија предвођене Фејсбуком, Твитером и Гугловим сервисом Јутјуб енергичније контролисати и управљати говором мржње и подстицањем на насиље након побуне на Капитолу, као што то већ чине западне демократије предвођене Немачком.

Ипак, стручњаци верују да ће се све платформе на свету сличне Парлеру суочити са притиском јавности и служби за спровођење закона, као и мање познати сајтови на којима се очигледно организују додатни немири пре инаугурације. Према извештају агенције The Alethea Group, која прати дезинформације, објављеном у суботу, међу таквим интернет-страницама налазе се MeWe, Wimkin, TheDonald.win и Stormfront. Одбацују се аргументи америчких конзервативаца, укључујући председникову бившу амбасадорку Уједињених нација Ники Хејли, да забране наметнуте Трампу крше Први амандман, који забрањује влади да ограничава слободно изражавање. „Ућуткивање људи, а да не спомињемо председника Сједињених Држава, јесте оно што се дешава у Кини, а не нашој земљи“, објавила је Хејли на свом налогу на Твитеру.
Стручњаци кажу да правила платформи нису драконска и да оне своје кориснике кажњавају тек кад грубо крше утврђена правила. Поред грађана, и компаније имају своју слободу говора.

Иако су „Фејсбук“ и „Твитер“ у почетку аргументима поткрепљивале свој неутрални став према оном што се објављује на њиховим платформама, постепено су попустиле притиску јавности и успоставиле правила, посебно када се видео-снимак Пландемиц појавио на почетку пандемије ковида-19, у коме су се људи подстицали да не носе маске. Неки очекују да би уклањање Трампа са платформи могло да покрене важне промене на мрежи. Прво, могло би да дође до убрзаног распадања света друштвених медија према идеолошкој припадности. Трамп ће привући много пратилаца куд год да оде, што би могло да доведе до стварања већег броја платформи са мањом и идеолошки изолованијом публиком. Таква ситуација би могла да одвуче људе у супротне крајности или би могла да учини екстремизам мање привлачним.

Очекује се и озбиљна расправа о регулисању говора на мрежи, која ће се водити и у Конгресу. Стручњаци претпостављају да ће се десничари борити против прописа који би регулисали говор на мрежи, док ће демократе, вероватно, тврдити да је регулисање говора питање јавног здравља.