„Фејсбук“ упозорава запослене да у јавности не носе одећу са логом компаније

„Фејсбуков“ тим за унутрашњу безбедност упозорио је запослене да у јавности не носе никакву опрему на којој се налази лого компаније, наводи се у новом извештају на веб-страници Информатион, која објављује вести. Упозорење долази пошто је гигант друштвених медија забранио председнику Доналду Трампу приступ платформи након насилног покушаја пуча његових следбеника на америчком Капитолу 6. јануара. „Због недавних догађаја, а да се не бисмо излагали непотребној опасности, очување опште безбедности нас упућује да, у овом тренутку, избегавамо ношење одеће или предмета који на себи имају лого компаније“, наводи се у меморандуму, али нигде се не спомиње Трамп. Упозорење је постављено на интерну огласну таблу за запослене у компанији. Иако се у меморандуму изричито не каже да запослени у „Фејсбуку“ ризикују да их физички нападну Трампове присталице, упозорење се лако може прочитати између редова. Председникови неофашистички следбеници су неки од најодвратнијих људи на планети, а након њихове опсаде Капитола прошле недеље, у којој је погинуло пет особа, органи реда упозоравају да постоји могућност организовања већег броја окупљања са намером ширења насиља у данима и недељама који су пред нама.

Новинска кућа ABC News извештава да су протрамповски скупови планирани у свих педесет држава, а ФБИ је издао упозорење о могућностима ширења насиља како би омогућио државним владама да се припреме. Хафингтон пост, такође, има нови извештај о три „протеста“ који се планирају око Вашингтона, који наводно укључују шему за опкољавање Беле куће како би се „заштитио“ председник Трамп. Демократе у америчком Представничком дому упозорене су у понедељак на планове, који можда укључују и заверу за убиство неких политичара.

Из Хафингтон поста: „Демократама је речено да се полиција Капитола и Национална гарда припремају за могући напад десетина хиљада наоружаних демонстраната који долазе у Вашингтон и успостављају правила о ангажовању у ратном стању. Генерално, војска и полиција не планирају да пуцају ни у кога док неко од изгредника не отвори ватру, али може бити изузетака.

Законодавцима је речено да завера за опкољавање Капитола укључује и планове за опкољавање Беле куће – како нико не би могао да нашкоди Трампу – и Врховног суда, једноставно због тога да би се судови угасили. План да се окружи Капитол укључује атентат на демократе, као и на републиканце који нису подржали Трампове напоре да поништи изборе, као и омогућавање другим републиканцима да уђу у зграду и контролишу владу.“
Не чуди то што су компаније друштвених медија забринуте због реакције Трампових присталица, међу којима су углавном опасни екстремисти. Морамо да се запитамо какво би стање данас било да су компаније, као што су „Фејсбук“ и „Твитер“ озбиљније схватиле Трампов ауторитарни језик у протекле четири године.

Те платформе друштвених медија дозволиле су Трампу да користи расистички обојене увреде као што је „Покахонтас“, која се односи на сенаторку Елизабет Ворен из редова демократа, дозволиле су му да подстиче своје следбенике да почине кривично дело тако што су гласали два пута и нису ништа предузеле док је претио да ће повести нуклеарни рат против Северне Кореје – наравно, пре него што му је Ким Џонг Ун постао најбољи пријатељ.
„Фејсбук“ и „Твитер“ су можда правилно поступиле кад су забраниле приступ Трампу пошто је покушао да спроведе државни удар на Капитолу, али, у овом тренутку, руководиоце у тим компанијама можемо сматрати саучесницима у штети коју је Трамп нанео држави. Да није било Твитера и Фејсбука, Трамп, вероватно, никада не би постао председник.