Tri načina za eksperimentisanje sa analitikom teksta

Pregledajte svoj nestrukturisani tekst pomoću proizvoda u oblaku, alata za mašinsko učenje ili specijalizovanih programa za analizu teksta. Analitika teksta, koja se ponekad naziva prekopavanje podataka, je proces otkrivanja korisnih informacija, trendova ili obrazaca iz teksta. Izdvojeni i strukturisani podaci su mnogo praktičniji od originalnog teksta, što olakšava utvrđivanje kvaliteta i korisnosti podataka. Programeri i naučnici podataka tada mogu da koriste izvučene podatke u vizuelizacijama podataka, analizama, mašinskom učenju i aplikacijama. Analitika teksta ima za cilj da identifikuje činjenice, veze, osećanja ili druge kontekstualne informacije. Vrste izvučenih informacija često počinju od oznaka entiteta kao što su imena ljudi, mesta i proizvoda. Može napredovati na dodeljivanje tema, određivanje kategorija i otkrivanje osećanja. Kada se izdvajaju mere kao što su valute, datumi ili količine, uspostavljanje njihovog odnosa sa drugim entitetima (i kvalifikatorima, ako postoje) je ključna sposobnost analitike teksta.

Опширније...

Kako zaštititi algoritme kao intelektualnu svojinu

Algoritmi se sada mogu smatrati poslovnom tajnom ili čak vrednim patenta. Preduzimanjem ovih bezbednosnih koraka sprečićete da budu ukradeni.Ogilvy se nalazi u sred projekta koji spaja automatizaciju robotskih procesa i Microsoft Vision VI da bi se rešio jedinstven poslovni problem jedne kompanije za oglašavanje, marketing i odnose sa javnošću. Yuri Aguiar već razmišlja o tome kako će nastale algoritme i procese zaštititi od krađe. „Nisam siguran da je to patentni materijal, ali nam daje konkurentsku prednost i značajno smanjuje vreme izlaska na tržište“, kaže Aguiar, glavni direktor za inovacije i transformaciju. „Na algoritme gledam kao na savremene softverske module. Ako upravljaju vlasničkim radom, trebalo bi da budu zaštićeni kao takvi. “

Опширније...

Google Sheets ili Microsoft Excel: Šta bolje funkcioniše za posao?

Kao što Google dodaje sofisticirane funkcije u Sheets, Microsoft pojačava Excel-ove mogućnosti za saradnju. Pogledajte koja aplikacija za radne tabele pobeđuje u današnjem okruženju sa više platformi. Google Sheets i Microsoft Excel su dve najpoznatije danas dostupne aplikacije za tabele. Obe su doterane i vrlo korisne – toliko, da lako možete da se držite aplikacije koju trenutno koristite, i da se ne upuštate u to kako se druga poboljšala tokom godina. Ako ste pre nekoliko godina vi (ili vaše preduzeće) odabrali jednu aplikaciju za proračunske tabele, a drugu odbili, možda postoje dobri razlozi za ponovno razmatranje. Da bih utvrdio kako danas stoje Sheets i Excel, pojedinačno i u međusobnom poređenju, testirao sam ih isprobavajući najčešće zadatke koje korisnici obavljaju, uključujući pokretanje nove proračunske tabele, unos podataka i formula, formatiranje ćelija, kreiranje grafikona, unošenje dodataka kao što su podaci iz spoljnih izvora i saradnja sa drugima.

Опширније...

Želite da prodate svoj računar? Evo šta treba da uradite

Uz malo rada, taj spor ili stari laptop ili stoni računar možete pretvoriti u dodatni novac. Da li je vreme za nadogradnju računara sa Windowsom 10? Kupovina novog laptopa ili stonog računara može biti uzbudljivo, ali potencijalno skupo iskustvo. To ne mora biti. Možete da nadoknadite deo troškova za svoj novi računar prodajom starog. Iako vaš pouzdani laptop može da deluje sporo i zastarelo, možda ćete se iznenaditi koliko vredi. Može vam se isplatiti da ga čak za nekoliko stotina dolara prodate, a ne da ga reciklirate ili gurnete u fioku da biste ga zaboravili.  Pre nego što pretvorite taj stari, tromi računar u hladan keš, moraćete ponešto da obavite. Od rezervne kopije vaših ličnih fajlova do brisanja tvrdog diska, izdvojite malo vremena da biste bili sigurni da je vaš računar spreman za svog novog vlasnika.

Опширније...

Podela Linux fajlova na komade pomoću komande split

Neke jednostavne Linux komande omogućavaju vam da podelite fajlove i ponovo ih sastavite po potrebi kako biste se prilagodili ograničenjima veličine fajlova za skladištenje ili za priloge e-pošte

Linux sistemi sadrže jednostavnu komandu za razbijanje fajlova na komade. Ovo je nešto što bi moglo da vam bude potrebno pre nego što pošaljete fajlove na neko mesto za skladištenje koje ograničava veličine fajlova ili ih šaljete e-poštom kao priloge. Da biste fajl podelili na delove, jednostavno koristite naredbu split.

Опширније...

5 skrivenih funkcija Windowsa 10 koje bi trebalo da koristite

Možda se ne piše mnogo o njima, ali ovi moćni ugrađeni alati za Windows 10 mogu vam pomoći da radite pametnije.

Autor: Howard Wen

Ako već neko vreme koristite Windows 10, verovatno znate šta su Cortana i OneDrive. Ali postoje i druge, moćne funkcije ugrađene u Windows 10 za koje možda niste znali ili niste mislili da ih koristite. Ovi alati vam mogu pomoći da skočite pravo na dokument ili veb stranicu kojoj ste imali pristup u prošlosti, organizujete otvorene aplikacije, vodite beleške koje možete da pregledate i uređujete na svom pametnom telefonu i još mnogo toga. Sledeći mini vodiči prikazuju vam kako da brzo postavite i koristite ove funkcije u operativnom sistemu Windows 10 i kako neke mogu da se koriste putem vašeg pametnog telefona pomoću odgovarajuće mobilne aplikacije kompanije Microsoft.

Опширније...