Милиони веб-страница суочавају се са упозорењима о безбедности

Неке познате веб-странице могле би да престану правилно да функционишу у среду, 4. марта, пошто је пронађена грешка у дигиталним сертификатима који се користе за безбедност тих страница. Организација која издаје сертификате открила је да три милиона сертификата треба одмах да буду опозвани. Кориснике који посете одређене веб-странице дочекаће упозорење са сајт није безбедан. Један од стручњака је рекао да би последица таквог проблема могла да буде „губитак поверења у те веб-локације. Група за истраживање безбедности на интернету (енгл. Internet security research group (ISRG)) је непрофитна организација која стоји иза пројекта Let’s Encrypt, а прошлог месеца је прославила издавање свог милијардитог сертификата.

Опширније...

Неке функције рачунара које узимамо здраво за готово

Пошто је Лари Теслер, човек који је увео наредбе „исеци“ и „налепи“, као и израз „прилагођено кориснику“ (енгл. user-friendly), недавно преминуо, навешћемо још неколико новина у рачунарима које су данас сасвим уобичајена ствар. Његова каријера у технолошком сектору трајала је педесет година и био је сведок многих иновација које су сада део нашег свакодневног живота. Лари Теслер је 1961. године почео студије на Универзитету Станфорд, који је и сам одиграо пресудну улогу у наглом развоју Силицијумске долине. Ту су се срели Бил Хјулит и Дејв Пакард пре него што су основали компанију која носи њихово име; Лари Пејџ и Сергеј Брин, оснивачи „Гугла“, такође су тамо студирали, као и Илон Маск.

Опширније...

„Епл“ затвара четворогодишњу рупу у закону

Компанија је ове недеље направила неке велике потезе који говоре да све више усаглашава своје понашање са правилима у Кини, где је конкуренција све јача, али инвеститори су незадовољни како компанија решава осетљиве проблеме.

Опширније...

Гугл заиста не жели да користите Microsoft Edge. Ево зашто

Гугл корисницима прегледача Microsoft Edge приказује упозорење када покушају да инсталирају проширења или користе услуге Гугла.
Изгледа да је најновија верзија прегледача Едге компаније „Мајкрософт“ изазвала малу пометњу у компанији „Гугл“. Прегледачи обе компаније засновани пројекту отвореног кода Chromиум{/xа}, што значи да деле позамашне компоненте истог кода. Као резултат тога, корисници Едге-а могу да додају корисна проширења прегледача из Chromе или Microsoft продавнице. Међутим компанија „Гугл“ би више волела да корисници Едге-а немају ту могућност. Због тога „Гугл“ приказује упозорење корисницима када посете неку од њених веб-локација помоћу Microsoft Edge-а. То се дешава и када покушавате да додате Chromе проширења из Chromе продавнице.

Опширније...

COVID-19: Ево како ће нам једна пандемија заувек променити живот

Корона вирус ће оставити огроман утицај на то шта конзумирамо, како учимо, како радимо и како се дружимо и комуницирамо. Сви концерти су отказани. Отказани су и спортски догађаји, велике конференције и окупљања стручњака у различитим гранама привреде. Градске власти су затвориле ресторане, барове и биоскопе. Тематски паркови су угашени, а судбина летњих Олимпијских игара у Токију још није одлучена. Целе државе су стављене под карантин, а људи чувају залихе.

Опширније...

Шта је друштвено дистанцирање и како може успорити ширење корона вируса?

Док број заражених непрестано расте, изгледа да је друштвено дистанцирање најбољи начин да се обузда пандемија. Многим људима није сасвим јасно шта се подразумева под друштвеним дистанцирањем и како га треба примењивати на најбољи начин да би остали безбедни док се епидемија шири светом.
Све је већи број људи на друштвеним мрежама који су све нервознији због оних који се не придржавају упутстава нити слушају упозорења здравствених власти. Хештег #StayTheFHome је све популарнији на Твитеру јер многи и даље одлазе у барове и ресторане упркос чињеници да такво њихово понашање представља опасност по целу популацију.

Опширније...