Марк Закерберг о историјској изборној кампањи Фејсбука

Верујем да Фејсбук може да оснажи демократију одржавањем што је могуће отвореније платформе као и амбициозним напорима да се повећа учешће гласача. Избори 2020. године биће потпуно различити од било којих других. Кампања је била жестока чак и пре пандемије – и пре убиства Џорџа Флојда и многих других, што нас је приморало да се поново суочимо са болном стварношћу системског расизма у Америци. Људи желе да неко за то преузме одговорност, а у демократији се то једино може урадити помоћу гласања. Пошто се велики део наших разговора и расправа обавља на интернету, верујем да платформе, као што је Фејсбук могу да одиграју позитивну улогу на овим изборима помажући Американцима да користе свој глас тамо где је најважније – на гласању. У среду најављујемо највећу информативну кампању о гласању у америчкој историји. Наш циљ је да помогнемо да се 4 милиона људи региструје да би гласали.

Док се трудимо да то остваримо, желим да истакнем неколико наших грађанских одговорности:

Прво, охрабрујемо људе да гласају. Гласање је начин да се чује ваш глас. То је јединствени и најснажнији израз демократије, најбољи начин да натерамо наше вође да преузму одговорност и да се посветимо томе како се бавимо многим питањима са којима се наша држава суочава. Верујем да Фејсбук има одговорност не само да спречи одговарање бирача од гласања – што се углавном односи на све који нису белци – него и да активно подржава добро информисано учешће, регистрацију и одзив бирача.

Детаљи гласања на Фејсбуку, Инстаграму

Да бисмо то постигли, стварамо нови информативни центар за гласање са веродостојним информацијама, укључујући детаље о томе како и када гласати, као и детаље о регистрацији бирача, гласању путем поште и информацијама о превременом гласању. Такође ћемо укључити и службенике задужене за државне изборе и верификоване службенике за локалне изборе. Тај центар ћемо приказати на врху Фејсбук Новости и на Инстаграму како бисмо били сигурни да ће сви добити прилику да га виде. Све у свему, очекујемо да ће више од 160 милиона људи у Сједињеним Државама видети меродавне информације на Фејсбуку о томе како треба да гласају на општим изборима од јула до новембра. Ту су, поред подсетника да се региструјемо, и информације о гласању путем поште и подсетника о Дану избора. Такав материјал је неопходан. Анкетирали смо пунолетне грађане у Сједињеним Државама, а више од половине је рекло да верује да ће људима бити потребно више информација о томе како да гласају у новембру него на претходним изборима. Наши напори требало би да помогну свима који користе нашу платформу да приступе поузданим информацијама за гласање, а не само људима у заједницама у којима је учешће већ масовно.

Друго, ми смо одговорни за заштиту интегритета самог гласања. Током 2016. године, споро смо откривали инострана мешања на нашој платформи. Од тада, изградили смо неке од најнапреднијих система на свету како бисмо се заштитили од изборног уплитања – и уложили милијарде долара у технологију и запослили десетине хиљада људи који раде на сигурности и безбедности. Извукли смо поуке из тог искуства и заштитили више од 200 избора широм света од мешања и нежељених интервенција. Претња од мешања у изборе је стварна и стална, али наши системи су спремнији него икад. Срушили смо више од 50 мрежа злонамерних налога у 2019. години, а 18 смо уклонили ове године. Том послу никад нема краја, али много смо научили и прилагодили наше системе да да пруже заштиту од уплитања.

Најбољи начин да вође преузму одговорност

Коначно, ми смо и даље посвећени томе да свима дамо глас. То се посебно односи на оне који кроз историју нису добили прилику да се њихов глас чује. Сваки изборни процес је разговор о ономе што нас брине као државу – а сваког дана милиони Американаца учествују у том разговору на Фејсбуку. Слобода говора је део замршеног процеса демократије, а ми сносимо одговорност да је изузетно озбиљно заштитимо. Сви желе да политичари буду одговорни за оно што говоре – а знам да многи људи желе да ублажимо или уклонимо већи део њиховог садржаја. Имамо правила против говора који ће проузроковати непосредну физичку штету или сузбити гласање и нико од њих није изузет. Ипак, одговорност функционише само ако имамо увид у оно шта говоре они којима су потребни наши гласови, чак иако нам се не допада оно што имају да кажу.

На крају, верујем да је гласање на изборима најбољи начин да натерамо политичаре да преузму одговорност и верујем да треба да имамо поверења у бираче кад доносе одлуке. Због тога мислим да би требало да одржимо што је могуће отворенију платформу и да амбициозним напорима повећамо учешће гласача. Давањем гласа људима, регистровањем и подстицањем бирача да изађу на изборе, као и спречавањем мешања, верујем да Фејсбук подржава и јача нашу демократију у 2020. години, а и после тога. А за оне који су већ одлучили шта ће да раде на дан избора и само желе да се све, коначно, заврши, чујемо и вас – тако да смо обезбедили и могућност искључивања прегледа политичких огласа. Ипак, и даље ћемо вас подсећати да гласате.