Веб-прегледач компаније „Гугл“ омогућава шпијунирање милиона корисника

Chrome има проблем са безбедношћу јер његова злонамерна проширења шаљу хакерима историју претраживања корисника и акредитиве за пријаву. У новом извештају Ројтерса наведено је да су стручњаци за безбедност открили да су злонамерна Chrome проширења преузета чак 32 милиона пута и да су скинула историју претраживања корисника и акредитиве за пријаву. Те информације су затим послате хакерима на разним веб-локацијама. Стручњаци из компаније Аwаке Сецуритy доставили су те податке компанији „Гугл“, која је из Chrome продавнице уклонила 70 наведених проширења. Таква вест, међутим, указује на потешкоће у одржавању безбедности наших података на мрежи и равнотежу између практичности и безбедности. Chrome је претраживач који се користи на стотинама милиона рачунара. Према проценама, скоро 70 процената људи користи Chrome за кретање по мрежи. Хајде да на тренутак заборавимо да је Chrome углавном спор и да оптерећује ресурсе на рачунару у толикој мери да брзо потроши батерију и оптерети меморију. И поред тога, углавном се користи због функционалности коју нуди кроз одређене функције, као што су проширења.

Проблем је у томе што та проширења често имају далеко већи приступ ономе што радите на мрежи него што бисте можда очекивали. Због тога су уобичајено средство хакера и превараната на мрежи, као што се десило и у овом најновијем случају. Преваранти дуго користе Chrome проширења да би покренули искачуће огласе или инсталирали злонамерни кôд на рачунар корисника без његовог знања. Када тим додацима дате дозволу за приступ вашој историји  претраживања, то значи да је трећој страни омогућено да види све што радите на мрежи. Можда би требало да се запитате да ли се с тим слажете пре него што кликнете на дугме да пристајете. У ствари, предлажем да поставите себи следећа четири питања пре инсталирања било ког Chrome проширења:

Да ли ми треба проширење?

Ако проширење обећава да ћете наћи кодове купона на мрежи, онда вам вероватно није потребно. Исто је и са проширењима који вам нуде конвертовање датотека. То је функција коју лако можете да обавите на већини рачунара, а за то вам није потребно проширење. Наравно, постоје згодна проширења која олакшавају задатке на мрежи, али прво морате да будете сигурни да је то нешто што вам, у ствари, доноси праву корист. Ако звучи сувише добро да би било истинито, онда је проширење несумњиво веома лоше.

Да ли верујем програмеру?

У овом случају изгледа да су програмери користили лажне информације за објављивање проширења у Chrome продавници. Пре инсталирања било ког проширења, проверите одакле потиче. Да ли сте икада чули за компанију раније? Ако не, можда би било добро избегавати проширење или бар направити мало истраживање пре него што одлучите да га инсталирате.

Могу ли да ограничим дозволе?

Када инсталирате проширење, многи траже дозволу да са вашим подацима поступају да различите начине. Обратите пажњу на то шта ће проширење моћи да ради са вашим подацима и којим информацијама може да приступи. Ако вам се учини да нешто није у реду или ако проширење које каже да ће вам помоћи у претварању датотека жели да приступу вашој историји претраживања интернет страница, вероватно вам није потребно.

Да ли би требало да користим алтернативни прегледач?

Искрено, мислим да нема доброг разлога да користите Chrome. Ако вам се само свиђа интерфејс, погледајте Браве који је уграђен на истом претраживачу, али има далеко бољу заштиту од огласа који вас стално прате на мрежи. Можете да користите и Сафари. Оба претраживача онемогућавају колачиће трећих страна који прате вашу активност на мрежи, а и много су бржи од Chrome-а.

Ту је и Firefox, који је други најпопуларнији претраживач, и има приличан број врло оданих љубитеља. Коначно, Едге компаније „Мајкрософт“ је сада заснован на Цхромиум-у и доступан је у Windows, Android и iOS окружењу.