Апликација Microsoft Teams је доступна за личну употребу

Компанија „Мајкрософт“ је одлучила да апликација Teams треба да буде доступна корисницима за личну употребу ако желе да разговарају са својим пријатељима и породицом, али, при том, не би желела да Teams буде сматран још једном обичном апликацијом за ћаскање. Компанија „Мајкрософт“ је у понедељак одлучила да своју апликацију Teams учини доступном за личну употребу и објави је у верзији за преглед. Такав корак компаније је тек део ширег настојања да апликација и даље остане занимљива за кориснике који би се можда одлучили за неке друге платформе. Компанија не прави нови Teams или неку другачију апликацију, односно, потпуно другачију верзију нити жели да се такмичи са сличним, као што су iMessage, Messenger компаније „Фејсбук“, WhatsApp или неким другим сличним апликацијама за ћаскање. Једноставно, компанија жели да обогати постојећу апликацију Teams неким функцијама које би се свиделе људима који траже нешто више од пуке апликције за ћаскање.

Апликација Teams за личну употребу, првобитно објављена у верзији за преглед, биће расположива за окружења иОС и Андроид и обухватиће основно текстуално ћаскање, видео-позиве у комбинацији са дељеним листама, документима, календарима и локацијама. Постоји чак и уредна контролна табла догађаја, локација и слика које је свако у групи поделио. Компанија покушава да обухвати све најбоље функционалности пословне апликације Teams и учини их релевантним кад вам буду биле потребне код куће.

Компанија „Мајкрософт“ сматра да је, омогућивши коришћење Teams-а за пословне и приватне потребе, понудила много више од уобичајене апликације за ћаскање. Наиме, према њеним речима, омогућила је групама људи да обаве неке заједничке активности, као што је планирање одмора са пријатељима или састанак са породицом. Дакле, ако желите само обичну апликацију за ћаскање, таквих има много и можете одабрати било коју. Међутим, апликација Teams компаније „Мајкрософт“ намењена је људима који треба да се уклопе у многобројне групне догађаје. Рецимо, корисна је свима, од запослених мајки до људи који треба да организују разне групе извиђача, виртуелне фудбалске лиге, књижевне вечери, састанке невладиних организација и томе слично.

Верзије апликације за мобилне уређаје са окружењима iOS и Android биће ажуриране да би сви имали могућност да се пријаве у апликацију помоћу свог личног Мајкрософт налога. Сви ће моћи врло брзо да се унутар апликације пребацују са свог пословног на лични налог и да користе личну верзију Office апликација, као што су Word, Excel и PowerPoint. Компанија ствара и својство Сафе у апликацији Teams за личну употребу, која ће омогућити групама да деле информације, као што су лозинке за бежичну мрежу или информације о Netflix налогу директно у апликацији помоћу двофакторне аутентификације и потпуног шифровања од једног до другог краја. То својство је веома слично својству OneDrive Personal Vault.

Допуњавање намене апликације Teams не значи ни да компанија жели да у потпуности замени Skype, што је одлична апликација коју користе стотине милиона људи широм света да реше специфичне потребе видео-ћаскања и повезивања. Teams представља извесну еволуцију; више је од апликације за ћаскање и апликације за видео-позиве. За људе који само желе наменски засновану апликацију, Skype је одлично решење. Изгледа да ће се људи углавном окретати Teams-у, који поседује неке нове могућности при комуникацији. Skype је, чини се, последњих година губио битку против апликације Зоом, која је у доба пандемије добила огроман број корисника када су људи тражили најбољи начин да се повежу са својим породицама и пријатељима.

И док су компаније „Мајкрософт“, „Гугл“ и многе друге покушавале да одреагују на изненадни успех апликације Зоом, верзија Teams-а за личну употребу је доступна више од годину дана. Бесплатна верзија апликације је представљена и пуштена у употребу још 2018. године. Компанија већ извесно време ради на њеном развоју чак и пре него што нас је задесила пандемијска криза. Преглед апликације за кориснике објављен је у понедељак и током следећих недеља биће доступан у окружењима iOS и Android. Компанија планира да објави и додатне функције у прегледу за мобилне уређаје на основу повратних информација пре него што је прошири на верзију за стоне рачунаре и за интернет у другој половини ове године.