„Мајкрософт“ краде податке корисника

Неколико корисника претраживача Chrome и Firefox нису били посебно срећни кад су открили да се нови претраживач компаније „Мајкрософт“ послужио њиховим подацима. У низу објава на друштвеној мрежи Реддит појавиле су се врло узнемирујуће оптужбе. Једна од објава потицала је од корисника који је навео да је програмер и да је био изузетно узнемирени и бесан кад је открио колико је претраживач нападан. Нарочито му се нису допали већ добро познати трикови корисничког интерфејса, како је навео. Ипак, чим се програмер и стручњак неповољно изјасни о производима компаније „Мајкрософт“, онда имамо озбиљан проблем. У споменутом случају, корисници Reddit-а су тврдили да компанија насилно намеће свој претраживач неспремним корисницима оперативног система Windows 10. Већ поменути побеснели програмер је наставио своју причу. Наиме, рекао је да не постоји опција да се отарасите прозора, да не можете да затворите Edge ни кликом миша и да не можете да побегнете из помоћног прозора. Једино што можете да урадите да бисте спречили појављивање претраживача Edge је да га „убијете“ у менаџеру задатака. Ипак, чак и онда остаје закачен на траци задатака и наравно, остаје иконица Edge-а на радној површини. И не само то. Edge некако успева да искључи ваш подразумевани претраживач, тако да следећи пут кад покушате да отворите неку страницу на интернету помоћу пречице, мораћете поново да бирате подразумевани претраживач. Очигледно, то значи да он узима податке из осталих претраживача без ваше дозволе, написао је корисник.

Помислили бисте да је „Мајкрософт“ бар мало поштенија компанија од „Гугла“, која је недавно била прилично бесна јер је мислила да ће се корисници Gmail-а пребацити на Edge. Несрећни корисник је наставио своју причу. Наиме, каже да није дао дозволу Edge-у да копира његове податке из претраживача Chrome, односно, Firefox. Иако је покушао да на све могуће начине одржи какав-такав ниво заштите приватности на оперативном систему Windows, компанија је ипак, на крају успела да му покупи податке при чему му није дала могућност избора. Наравно, одмах је позвао компанију и питао да ли се и због чега користи таквим подмуклим методама. Представник за односе са јавношћу му је рекао да компанија сматра да подаци припадају кориснику и да он има право да одлучи шта ће с њима да уради. Као и дуги претраживачи, и Edge нуди људима могућност да увезу податке током инсталације. Дакле, уобичајена фраза о заштити права корисника и непрестано оправдање „то раде и сви остали“.

Понудити људима прилику је једна ствар, али понудити им прилику коју им је тешко да одбију неодољиво подсећа на нешто старију и безобразнију компанију „Мајкрософт“. Кад смо се мало удубили у цео проблем, открили смо да морамо да будемо много опрезнији у избору метода који ћемо искористити да бисмо одбацили агресивни компанијин претраживач. Није нам било довољно да превучемо прстом на леву страну екрана. У суштини, можете избрисати личне податке претраживања који су увезени, ако сте довољно стрпљиви. Међутим, ако покушате да прекинете функцију Edge-а, рецимо, сувише рано, на пример, ако за то искористите менаџер задатака, може се десити да остану још неки подаци. Слично томе, ако се изнервирате и зауставите процес инсталације пре него што се оконча, онда можете доживети разна непријатна изненађења која су наведена у повезаним објавама на Reddit-у.

Постоји нешто још горе, много људи је везано за Windows, али не морају да буду упознати са свим нијансама тог оперативног система. Верују му и све што им је потребно је да заврше посао. Многи наши чланови породице и пријатељи вероватно већ користе Edge као свој подразумевани претраживач и потпуно су несвесни да су сви њихови подаци увезени из других претраживача. Све је то помало тужно и прилично непријатно, али, свакако, нешто што очекујете да ће урадити технолошка компанија. Ако мисли да ће успети да се извуче из тога без одговорности, онда ће тако и даље поступати. Штета је што се то догодило јер ако сте добровољно преузели Edge, као и многи други, увидели сте да је заиста изузетно добар претраживач. С друге стране, ако сте приметили да је преостало још неколико ваших података јер се нисте на  прави начин ослободили Edge-а, онда бисте могли да будете доживотно бесни на компанију. Многи су бесни и због тога што их „Мајкрософт“ непрестано подсећа да преузму Edge иако су то већ урадили. Можда не би требало да се љутимо на компаније већ на људе који раде за њих.