Дистопијска технологија у служби отварања школа

Ове јесени вештачка интелигенција би могла да надзире друштвену дистанцу међу ученицима и проверава да ли носе маске. Хиљаде школа широм Америке неће почети да раде ове јесени, али у Лас Вегасу једна приватна школа планира да искористи систем термалног скенирања кога покреће вештачка интелигенција да би ученици могли безбедно да се врате у клупе. Систем ће прво тражити знаке повишене температуре код ученика – што је једна од назнака да можда болују од Covidа-19 – кад улазе у школску зграду. Ако их систем означи, одвојиће их од осталих ученика и замолити да сачекају 10 минута, после чега ће им поново измерити температуру. Ако резултати буду у нормалном оквиру, биће им дозвољено да уђу у учионицу. Ако не, биће послати кући.
Све је врло чудно. Деца ће носити маске при доласку у школу, сретаће своје другове који ће, такође, носити маске. Срешће своје наставнике први пут у врло чудним околностима, а оно што школа жели је да деци буде пријатно у школи и да што пре нормализује њихов долазак.

Компанија Ремарк Холдингс, која се бави вештачком интелигенцијом, продаће школи поменути систем. Компанија, која се, такође, бави и системима за препознавање лица, продала је систем за термално скенирање – који може да прати и изостајање из школе – 100 школа у Кини током једне године. Сада покушава да промени намену својој технологији и помогне да се полу-јавна места отворе током пандемије. Ремарк Холдингс није једнина компанија која се тиме бави. Велики број фирми, од којих многе продају производе за надзор, сада прилагођавају своју технологију захтевима пандемије. Скуп производа обухвата све од рачунарских програма који могу да уоче да ли ученик носи маску до вештачке интелигенције која може да измери да ли се налазе на прописаној друштвеној дистанци. Понекад се та својства продају заједно у пакету.
Коначно, компаније и корисници њихових производа се надају да ће успети да повратак у школу учине безбеднијим. Иако су многе школе одлучиле да одложе држање уобичајених часова, неки стручњаци сматрају да не треба имати много поверења у те алате кад се ђаци врате у школе. Кажу да би пре разговора о питањима нарушавања приватности требало отићи корак уназад и запитати се да ли те технологије уопште раде. Што се тиче термалног скенирања, што је и најбољи пример, можемо рећи да не мора свако ко је оболео од Covidа-19 да има повишену температуру, нити је свака повишена температура последица неке болести. Све у свему, иако можда има неке користи од прикупљања различитих типова података током пандемије, те технологије могу да створе нове проблеме и угрозе приватност ученика. Неке школе су предузеле одређене кораке како би у том случају успоставиле равнотежу.

Рачунарска визија и носиви уређаји

Једна нова алатка за надзор која је прилагођена пандемији је вештачка интелигенција која може да мери друштвено дистанцирање помоћу софтвера да би препознала особе на сликама и затим измерила колико су удаљене. Циљ је да се идентификују „ризичне тачке“ где има много људи, што може да помогне школама да уреде кретање ученика. Многе компаније већ сарађују са школама и продају им технологију вештачке интелигенције која може да рудари по снимцима са надзорних камера у потрази за оружјем, али сада нуде технологију вештачке интелигенције која може да проверава да ли ученици држе прописану друштвену дистанцу. Према наводима директора једне компаније, вештачкој интелигенцији је сасвим једноставно да утврди да ли се особа налази на видео-снимку и да, затим, утврди релативни положај људи, који се, онда, користи да се израчуна да ли се налазе на раздаљини од два метра, колико дуго стоје на одређеном месту, колико се људи налази на том месту и још много тога.

Слична технологија се већ користи на аеродромима и другим јавним местима. За то време, неке компаније се баве стварањем носивих уређаја који ће спречити кршење правила друштвеног дистанцирања. Једна школа у Охају планира да испроба електронске одашиљаче који ће мерити друштвену дистанцу уз које би се користила и апликација за праћење контаката. Постоје и неки носиви уређаји који су одмах изазвали дискусије о нарушавању приватности. На пример, Универзитет Окланд у Мичигену је понудио студентима да носе уређаје за праћење здравственог стања под називом БиоБуттон, које би залепили на груди током предавања на универзитету и који би пратили њихове виталне функције, дакле, могли би да упозоре запослене да ли неко можда има симптоме Covidа-19. У почетку је уређај био обавезан, али кад су студенти изразили негодовање, обавеза је укинута.

Монитори у ходницима опремљени вештачком интелигенцијом проверавају да ли људи носе маске

Помало другачија употреба софтвера кога покреће вештачка интелигенција може врло брзо да одреди да ли људи носе средства личне заштите. Такву технологију нуде бројне компаније, а користи се и у париском метроу. Компаније које се баве програмима за проверу ношења маски покушавају да направе софтвер који ће аутоматски детектовати да ли људи носе маске и да ли поштују правило на одређеном месту, а да при том, човек не мора непрестано да прати неколико видео-снимака. Тај софтвер за утврђивање коришћења маски разликује се од технологије за препознавање лица која је направљена тако да препозна људе чак и кад носе маске, што је све важније својство у доба пандемије.

Covid-19 апликације су јефтине и лаке за коришћење

Поред напредних хардвера, као што су камере снабдевене вештачком интелигенцијом и носиви уређаји, једна од уобичајених алатки које треба да очекујемо у наредним недељама су бројне апликације. Неке компаније су направиле апликације за праћење контаката и то првенствено за образовне установе, јер универзитети, као што су Колумбија и Дјук, подстичу студенте да преузму апликације које им омогућавају да пријаве симптоме. Школама у Њујорку се препоручује поднесу извештаје о тестирању на Covid-19 и путовањима, што се може урадити помоћу једноставне апликације.

Стручњаци упозоравају да такве апликације нарушавају приватност, јер школе и добављачи апликација често нису отворени у вези са начином прикупљања података. И даље није сасвим јасно да ли технологија ради онако како је планирано. Многим школама се препоручује да одложе долазак ученика док су се друге определиле за учење на даљину у догледној будућности. И тако, док су компаније које продају помало дистопијску технологију спремне да делују, отварање многих школа је тренутно потпуно немогуће. Исто тако, не може се сазнати колико ће школа, које су одлучиле да почну са наставом, инсталирати поменуте уређаје.

Међутим, то не значи да се технологија већ негде не користи. Једна компанија је инсталирала вештачку интелигенцију у празним школама где надгледа да ли неко улази у затворене кампусе и зграде. Како директор компаније каже, то су углавном деца која уништавају школску имовину јер им је много досадно. Коначно, већ месецима нису били у школи.