Платформа YouTube{/xа} уклонила највећи број видео-садржаја до сада захваљујући вештачкој интелигенцији

Компанија се све више ослања на аутоматизовано прегледање садржаја од кад је саветовала запослене да раде од куће. Платформа YouTube је изјавила да је до сада уклонила највећи број видео-клипова у другом кварталу ове године јер је користила вештачку интелигенцију у тежњи да прегледа што већи број видео-снимака. Све у свему, аутоматизовани системи су означили и уклонили 10,85 милиона од 11,4 милиона видео-записа од априла до јуна, како се наводи у последњем извештају компаније. Вештачка интелигенција одиграла је још значајнију улогу у уклањању коментара корисника. Наиме, од 2,1 милиона коментара, 99,2 процента су склонили аутоматизовани системи. Компанија је изјавила да је морала да прибегне таквом методу и да се више ослања на вештачку интелигенцију због утицаја пандемије COVIDА-19. При прегледању садржаја видео-записа, компанија уобичајено ангажује људе којима се у исто време придружује и машинско учење да би се уклонио непримерени садржај. Међутим, пошто је своје раднике послала кућама због пандемије, била је, како каже, приморана да бира између два нова приступа. Наиме, могла је да се ослони на смањени број својих запослених који су задужени за прегледање садржаја или да упосли вештачку интелигенцију.

Предност првог приступа се састоји у томе што би уклањање непримереног садржаја било много прецизније, али у том случају би сваки запослени морао да се суочи са много већим бројем таквих видео-записа, док би други приступ убрзао уклањање неодговарајућег садржаја, али довео би до тога да се и они сасвим пристојни клипови склоне. Компанија се, због тога што јој је одговорност на првом месту, приклонила другој опцији и искористила технологију која је помогла у обављању задатака који су уобичајено у надлежности људи. Због тога је дупло више видео-записа склоњено са платформе у последњем кварталу негу у прва три месеца ове године. Више од једне трећине или 33,5 процената је уклоњено јер је нарушавало безбедност деце, док је 28,3 процената обележено као непожељно, збуњујуће или лажно. Уз то, уклоњено је скоро два милиона канала, који су обележени на исти начин, дакле, као непожељни, збуњујући или лажни.

Да ли је платформа успела да успостави равнотежу?

Није свака врста видео-записа добила исти третман. За посебно осетљив садржај, попут насилног екстремизма и нарушавања безбедности деце, платформа се више ослањала на вештачку интелигенцију, што је довело до тога да се уклони три пута више садржаја који је означен као насилни екстремизам или потенцијално штетан за децу. Ипак, жртвовање прецизности због безбедности довело је до уклањања већег броја видео-снимака који нису у супротности са смерницама платформе. Компанија каже да је предузела неколико корака да би се такве омашке убудуће избегле.

Платформа је претходно користила правило „три грешке и испадаш“ за видео-снимке који крше њене смернице. Ипак, пошто је компанија проширила улогу аутоматизације у примени својих правила и смерница, престала је са издавањем упозорења за уклоњени садржај, а да га претходно није прегледао нико од запослених – осим ако није била убеђена да је видео прекршио правила.
Поред тога, компанија је ангажовала већи број запослених за преглед жалби због уклањања садржаја. Као што се и могло очекивати, број жалби и захтева за поновно постављање видео-садржаја био дупло већи него у претходном кварталу.

Компанија тврди да се само „привремено више ослања на технологију“, али пошто ће запослени вероватно радити од куће све до јула следеће године, изгледа да ће вештачка интелигенција играти велику улогу у спровођењу правила и смерница платформе бар до лета наредне године.