Продаја компаније TikTok у Сједињеним Државама доведена у питање јер Кина поставља нова ограничења

Нова ограничења у Пекингу обухватају технологије које ByteDance користи у TikTok апликацији за кратке видео-записе. ByteDance ће морати да затражи одобрење кинеске владе за продају америчког дела своје TikTok апликације за кратке видео-садржаје према новим ограничењима која је Пекинг наметнуо на извоз технологија вештачке интелигенције, према речима особе која је упозната с тим проблемом. Технологије интерфејса вештачке интелигенције, попут препознавања говора и текста, и оне које анализирају податке како би се дале персонализоване препоруке за садржај, додате су ревидираној листи производа за контролу извоза објављеној на веб-локацији Министарства трговине касно у петак. За иностране трансфере биће потребне владине дозволе да би се „заштитила безбедност националне привреде“, наводи се на тој веб-страници. Нова ограничења обухватају технологије које ByteDance користи у TikTok апликацији и захтеваће од компаније да тражи одобрење владе за било који посао. Особа која је открила те податке захтевала је да остане анонимна јер детаљи забране још нису јавни. Циљ новог правила је одлагање продаје и не представља изричиту забрану.

Администрација председника Доналда Трампа рекла је да ByteDance мора да прода амерички удео своје популарне апликације за размену видео-снимака због наводних ризика по националну безбедност. Компаније Microsoft и Oracle послали су ривалске понуде компанији ByteDance за куповину америчког дела апликације TikTok, док се наводи да су Центрицус Ассет Манагемент и Триллер у петак у последњи час дали своје понуде за куовину пословања апликације TikTok у неколико земаља за 20 милијарди долара.

Кинеско Министарство спољних послова и Министарство трговине нису одмах одговорили на захтеве за коментар. ByteDance је рекла да је компанија свесна нових ограничења и да ће се „стриктно придржавати“ кинеских прописа о извозу технологије. ByteDance би требало да проучи нову листу производа који се могу извозити и „озбиљно и опрезно“ размотри да ли треба да заустави преговоре, изјавио је за службену агенцију Сингхуа, трговински стручњак и професор са Пекиншког Универзитета за међународни бизнис и економију. Тражење додатног одобрења од Пекинга вероватно ће одложити, а могло би и да осујети било коју трансакцију. Будући да ће кинеска влада одуговлачити са разматрањем захтева, продаја пословања апликације TikTok у Америци можда ће бити одложена до завршетка америчких избора у новембру.

Ревидирана правила обухватила би прекогранични трансфер заштићених технологија чак и унутар исте компаније, док би утицај и последице пропуста за подношење одговарајућих пријава били веома различити ако се покрене међународно пословање. Технологије повезане са беспилотним летелицама и неким методама и поступцима генетског инжењеринга такође су додате ревидираној листи за контролу извоза, док су друге у областима попут медицинске опреме уклоњене. Ревизије су урађене да би се промовисао кинески технолошки напредак и међународна сарадња, као и „очување безбедности националне привреде“, изјавио је представник Министарства трговине у петак. Извоз технологије обухвата различите трансфере ван Кине, укључујући трговину, инвестиције и патенте, наводи се у изјави. За сваки извоз заштићене технологије биће неопходне извозне дозволе кинеских власти пре него што преговори почну, док су коначне дозволе потребне пре него што се обави било какав пренос власништва.