др Иван Д. Елезовић

dr Ivan D. Elezović
Академско звање: Ванредни професор
Ради на Рачунарском факултету од: 01.11.2013.
Датум рођења: 20.10.1971.
емаил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите ЈаваСцрипт да бисте је видели.

Академска каријера

Избор у звање: 2013. Рачунарски факултет - Београд, Дизајн звука и дизајн мултимедија
Докторат: 2006. University of Illinois at Urbana-Champaign - Urbana-Champaign, USA, Композиција, Музичка технологија
Магистарска теза: 2000. McGill University - Montreal, Композиција, Музичка технологија
Диплома: 1997. University of Manitoba - Winnipeg, Kompozicija, Музичка технологија

Биографија

Иван Елезовић је дипломирао музичку композицију и електроакустичну музику на Универзитету Манитоба, Wиннипег, 1997., а магистрирао на МцГилл Универзитету, Монтреал, 2000. године. Докторирао је музичку композицију и електроакустичну музику на Универзитету Иллиноис 2006. године. Студирао је са еминентним светским стручњацима као што су Мицхаел Маттхеwс, Рандолпх Петерс, Зацк Сеттел, Алцидес Ланза, Гуy Гарнетт, Ерик Лунд и Сцотт Wyатт.

Непосредно после добијања престижне Прессер награде 2001. године, Др. Елезовић одлази у ИРЦАМ (Институт за истраживање звука и електроакустичне музике) где ради са Бриан Фернеyхоугх и Марц-Андрé Далбавие. Годину дана касније, Др. Елезовић је примљен на Интернационални Музички Институт Дармштат у Немачкој где је био у класи Исабел Мундрy, Тристан Мураил, Роберт ХП Платз и Валерио Санницандро.
Уметнички приступ Др. Елезовића, брушен и рафиниран у Северној Америци, показује не само специфичан уметнички приступ већ и остваривање иновативних концептуалних циљева и решења. Др. Елезовић се не поистовећује са једним специфичним стилом; уместо тога, он допушта уплив различитим идејама које утичу на приступ и начин стварања дела. Др. Елезовић користи апстрактне идеје које представљају правац мултимедијалних истраживања протканих у стваралаштву у коме велики број пројеката долази као плод сарадње са уметницима широм различитих уметничких дисциплина. Као последица таквог приступа, база сваког уметничког дела је вођена најбољом могућом интерпретацијом различитих идеја. Уз њихово коришћење, Др. Елезовић манипулише и различитим музичким параметрима где крајњи исходи концептуалних решења постају неограничени.

У протеклих 20 година, дела Др. Елезовића се класификују од акустичних преко електроакустичних до мултидисциплинарних пројеката у којима су многа од њих изведена на значајним фестивалима и такмичењима у Северној и Јужној Америци, Аустралији, Европи и Азији. Поред бројних концерата и презентација, Др. Елезовић је писао и наручена дела од стране изводјача синфонијских оркестара, солиста, и разних музичких састава. Др. Елезовић је позиван на бројне мастер класе и семинаре на разним Универзитетима у Сједињеним Америчким Државама и Канади.

Др. Елезовић је предавао музичку технологију, композицију и теорију музике на Универзитету Илиноис, Оберлин Конзерваторијуму, Махидол Универзитету, Нова Соутхеастерн Универзитету и Палм Беацх Атлантиц Универзитету. Тренутно је ванредни професор и шеф катедре за акустичну и електроакустичну композицију као и теорију музике на Јацксон Стате Универзитету. Од 2013. године је запослен на Рачунарском факултету у Београду у области дизајна звука.

Научно-стручна продукција

1. Елезовић И.: Research presentation:“Three–Dimensional Sound Phenomenon in Music,”JSU Center for University Scholars 2013
2. Елезовић И.: Paper presentation: “Scelsi’s Approach to the Third Dimension in Quattro Pezzi (su una nota sola)” Conservatorio di Musica Santa Cecilia, Rome, Italy, 2011.
3. Елезовић И.: Paper presentation:“Scelsi’s Approach to the Third Dimension in Quattro Pezzi (su una nota sola)” EuroMac, VII European Music Analysis Conference, Conservatorio di Musica Santa Cecilia, Rome, Italy, 2011.
4. Елезовић И.: Paper presentation:Scelsis Approach to the Third Dimension of Sound Society of Composers (SCI) National Conference, University of South Carolina, Columbia, South Carolina, USA, 2010.
5. Елезовић И.: Paper presentation:"Scelsis Approach to the Third Dimension of Sound" College Music Society 51st National Conference: "A Changing Profession in a Changing World," Atlanta, Georgia, USA, 2008.

Уметнички резултати:

1. Well-Known Routine (дело за двоканални аудио)
2. Po-La-Ko (дело за виолину и клавир)
Наручено дело од стране музичара Симфонијског Оркестра Мисисипија

Радови на међјународним конференцијама:

1. “Sound/Image 2017” конференција, Univerzitet Greenwich, Лондон, Енглеска
Изведба дела "Well-Known Routine" за двоканални аудио