Како да приступите Windows рачунару са било ког места на свету

Функција удаљене радне површине олакшава коришћење рачунара са оперативним системом Windows 11 без обзира на то у ком делу света се налазите.
Функција удаљене радне површине оперативног система Windows вам омогућава да преко мреже користите рачунар на другом уређају, као што је Android телефон или Mac. На тај начин можете да приступите апликацијама, да уређујете датотеке или преносите документе – у суштини, све оно што можете да радите на рачунару који је испред вас.

Опширније...

Изгубили сте датотеке док сте их секли и налепљивали у Windowsu?

Понекад се процес исецања и налепљивања датотека у Windowsu прекине пре завршетка, тако да се неке од њих изгубе на неким нама непознатим местима. Даћемо вам неколико упутстава како да их вратите.
Функција исецања и налепљивања у оперативном систему Windows је фантастичан начин да преместите датотеке са једне локације на рачунару на другу. Када исечете и налепите датотеку, она нестаје са своје оригиналне локације пре него што буде налепљена на одредишну локацију.
Међутим, ако се тај процес прекине због нестанка струје, ако сте искључили екстерни диск или ручно отказали процес преноса, датотеке се понекад изгубе. Ако вам се то догодило и ако су ваше датотеке нестале без трага, показаћемо вам како да их вратите.

Опширније...

Дванаест легитимних употреба мрачног веба

Поред тога што мрачна мрежа нема баш нарочито повољну репутацију, постоје многе њене легитимне и легалне сврхе. Овде ћемо се упознати са дванаест њених потпуно законитих начина употребе.
Помињање мрачне мреже обично изазива злослутне и злокобне представе. Иако је мрачни веб свакако дом обимног садржаја сумњивог порекла, он такође има низ легитимних употреба, од помагања грађанима да заобиђу владину цензуру, до додавања још једног слоја анонимности у услугама е-поште.
Навешћемо дванаест легитимних разлога за коришћење мрачног веба.

Опширније...

Зашто су узбуњивачи у технолошким фирмама углавном жене

Изгледа да су жене спремније од мушкараца да пријаве прекршаје када то могу да ураде анонимно.
Бројни узбуњивачи високог профила у технолошкој индустрији у жижи су интересовања у последњих неколико година. Углавном су откривали случајеве корпоративне праксе који осујећују јавни интерес: Френсис Хауген је разоткрила експлоатацију личних података у компанији „Мета“, Тимнит Гебру и Ребека Риверс супротставиле су се „Гуглу“ по питању етике и вештачке интелигенције, а Јанеке Париш је изразила забринутост због дискриминаторне радне културе у компанији „Епл“.
Многи од тих узбуњивача су жене иако је њихов удео у структури запослених у технолошкој индустрији прилично мали. Због тога постављамо следеће питање: „Да ли је већа вероватноћа да ће жене бити узбуњивачи у области технологије?“ Одговор, међутим, није једноставан.

Опширније...

Како да средите хаос у Gmail-у

Иако је „Гуглова“ услуга е-поште присутна на сваком кораку, ипак би много тога могло да се унапреди кад су у питању изглед и функционалност.
G-mail има 1,5 милијарди активних корисника, што компанија схвата као предност коју може да искористи на више начина. Вероватно сте већ приметили да „Гугл“ непрестано попуњава интерфејс дугмадима за разне друге услуге.
Лева бочна трака на радној површини и доња бочна трака на мобилном уређају сада имају велику дугмад за Chat, Space и Meet, три услуге које би компанија желела почнете да користите.
Прилично широка бочна трака са четири дугмета заузима много простора, наизглед само да подсети кориснике Gmail-а да „Гугл“ нуди услуге видео-конференција и ћаскања. На мобилној верзији ситуација је још гора јер се трака не помера са дна екрана. Због тога интерфејс изгледа неуредно и пренатрпано, што већину корисника сигурно умара.
Све што смо навели представља добру прилику да замените Gmail добављачем е-поште коме је најважније да заштити приватност својих корисника, али сасвим је оправдано то што не желе сви да мењају адресе е-поште. Имајући то на уму, показаћемо вам како да не мењате адресу е-поште, односно да останете верни Gmail-у, а да при том не морате свакодневно да гледате натрпани Gmail кориснички интерфејс – или, ако желите, како да сакријете сувише широку траку да бисте уживали у коришћењу Gmail-а.

Опширније...

Како онемогућити Windows Services и убрзати рачунар

Онемогућите Windows servise и убрзајте свој рачунар
Сви корисници Wиндоwс рачунара би требало да знају како да онемогуће Wиндоwс сервисе пошто је сам процес веома једноставан и лак.
Иако су Windows 10 и Windows 11 невероватно ефикасни оперативни системи, ипак се може догодити да се их процеси који се одвијају унутар њих понекад успоре. Да бисте били сигурни да ваш рачунар функционише на најбољи могући начин, посебно када се бавите виталним, али захтевним задацима, јесте да онемогућите оне Windows 10 сервисе који нису неопходни.
Windows сервиси су мали задаци и програми које рачунар покреће, обично у позадини, и који обезбеђују несметано функционисање свих других алата, апликација и софтвера. Они обухватају све, од основних задатака, као што је Print Spooler који је повезан за штампањем и штампачем до оних сложенијих као што је праћење различитих сензора на екрану.
Многи од ових сервиса су вам неопходни за свакодневни рад. Други, међутим, нису, што значи да користе виталне ресурсе које би ваш рачунар требало да додели важнијим задацима. Да би ваш рачунар што боље функционисао, било би добро онемогућити Windows сервисе, а ми ћемо вам показати како то да урадите.

Опширније...

ПРОРАЧУН ИЗНОСА ЗА ПЛАЋАЊЕ