Како се ослободити нежељене поште, позива и текстуалних порука

Ако сте приметили да ових дана добијате много више нежељене поште, нисте једини. Број нежељених позива и текстуалних порука повећао се током пандемије ковида-19. У јуну 2021. године је пријављено 5,9 милијарди нежељених позива, што представља повећање од 11 процената. Иако повећање броја нежељених текстуалних порука није било значајно (било их је 7,1 милијарди, што је повећање од 1 процента), број жалби на нежељене текстуалне поруке порастао је за 146 процената. Запањујући је број нежељених порука е-поште. Наиме, сваког дана се пошаље 122,3 милијарде, иако већину ухвате филтери за нежељену пошту. Добро позната апликација Труецаллер, за идентификацију позиваоца и блокирање нежељене поште, такође је потврдила да је дошло до невиђеног пораста позива ботова и њихових текстуалних порука због чега је у прошлој години изгубљено 29,8 милијарди долара због лажних позива.

Опширније...

Џек Дорси одлази са места генералног директора Твитера

Џек Дорси се повлачи са места генералног директора „Твитера“, саопштила је компанија у понедељак. Њега ће наследити ЦТО (главни технолошки директор) Параг Агравал. Одлука одмах ступа на снагу. Никако не треба сметнути са ума да је Дорси, такође, генерални директор компаније за финансијска плаћања Сqуаре, чији је суоснивач од 2009. године, а последњих година Дорси је постао ватрени заговорник криптовалута. С друге стране, Агравал је у компанији „Твитер“ више од једне деценије. Руководио је главним производним пројектима компаније, укључујући и недавну контролу „Твитеровог“ стандарда децентрализоване друштвене мреже под називом „Пројекат BlueSky“.

Опширније...

Метаверзум и дилема о људским правима

У Метаверзуму можете да будете шта год желите, али не можете да имате контролу. Током седамдесет и три године колико је прошло откад су Уједињене нације ратификовале Општу декларацију о људским правима, свет није могао да се сложи која то тачно дефинисана права треба да буду додељена људским бићима. Сама идеја је контроверзна. Најбоље што се може рећи о таквим идеалистичким документима је да они ограничавају најекстремније злоупотребе којима људи могу једни друге да изложе, укључујући поробљавање и економску експлоатацију.

Опширније...

Roblox користи популарну платформу за игре да подржи нове дечије пројекте

Платформа за видео игре Roblox користи своју огромну популарност међу млађим играчима да подржи пројекте који могу да уткају образовне видео игрице у школске програме, саопштила је компанија у понедељак. Са својим аватарима налик на Лего и кодирањем које програмери почетници лако уче, апликација за игре на мрежи постала је успешан клуб за младе играче, од којих вец́ина није старија од 16 година.

Опширније...

Да ли сте видели рекламу за метаверзум?

„Фејсбук“ у потпуно бесмисленом рекламном огласу открива своју верзију Metaверзума и директно показује све оне лош стране компаније. Уз то, ако „Фејсбук“ жели да прода људима своју визију будућности, онда прво треба да им детаљно објасни шта је Metaверзум. Ако компанија има визију да ће људи сваког дана проводити сате носећи уређаје за виртуелну реалност на глави и тако живети и радити у виртуелној стварности, онда компанија треба да обезбеди такве уређаје и прода их корисницима. Најбољи такав уређај, бар према мишљењу потрошача, је Oculus Quest 2, наравно, производ саме компаније „Фејсбук“.

Опширније...

Универзитети користе вештачку интелигенцију да би спречили преписивање на испитима

Све неодољиво подсећа на језиве сцене из Великог брата. Универзитети све више користе компјутерске програме да би надзирали студенте који полажу испите. Да ли ће тестирање тако изгледати у будућности? Образовне институције широм света су због пандемије брзо усвојиле софтвере за надзирање испита, као што су Examplify, ExamSoft и ProctorU. Технологија за надзирање студената током испита омогућава да се прате сви они који полажу испите ван факултета. Студенти могу да полажу испите у својим домовима уместо да неко дежура у просторији у којој се иначе организују испити. Неки програми једноставно омогућавају испитивачу да даљински надгледа студенте.

Опширније...

ПРОРАЧУН ИЗНОСА ЗА ПЛАЋАЊЕ