Кад нам дате своје биометријске податке, добијате ручак за пет секунди

Добављач технологије за препознавање лица обећава деци у школама у Великој Британији брзу услугу ако пристану да своје оброке плаћају користећи споменути систем. Према данашњим извештајима, технологија за препознавање лица користи се у више школа у Великој Британији како би ученицима омогућила да плате оброк. У области Шкотске која обухвата и острво Аран, девет школа ће почети да наплаћује оброке у школској кантини користећи технологију скенирања лица. Надлежни орган и компанија CRB Cunninghams, која добавља и примењује технологију, тврде да ће систем смањити редове, а тако и могућност ширења вируса ковид-19, јер ће се укинути плаћање картицама или скенирањем отиска прста, наводи се у данашњем издању Фајненшал тајмса.

Директор споменуте компаније Дејвид Сwонсон је објаснио како технологија функционише. Наиме, према његовим речима, камере верификују идентитет детета према „шифрованим шаблонима отисака лица“, и каже да ће се ти шаблони чувати на серверима у школама, односно у 65 школа које су се до сада пријавиле. Напоменуо је да у средњој школи, за отприлике 25 минута, треба да се послужи оброк за 1.000 ученика, због чега је потребан бржи проток потрошача. Како је истакао, уз коришћење споменутог система просечно време трансакције скраћено је на пет секунди по ученику.

Веће шкотске области истакло је да је 97 посто родитеља дало сагласност за увођење новог система, иако су неки рекли да нису сигурни да ли је њиховој деци дато довољно информација да донесу одлуку. Систем је већ тестиран 2020. године, у једној школи у Гејтсхеду у Енглеској. Компанија CRB Cunninghams, наизглед несвесна контроверзи око технологије препознавања лица, најавила је увођење своје технологије у школе у јуну као „следећи корак у безготовинском плаћању хране“.

Према саопштењу компаније њена интуитивна технологија омогућава ПоС оператерима да брзо идентификују учеников безготовински рачун, док се плаћања тренутно прилагођавају на исти начин као и све друге методе идентификације у софтверу CRB Cunninghams Фусион. Према речима професора Фрејзера Сампсона, комесара за надзорне камере при британској влади, технологија препознавања лица ће можда морати да се регулише на исти начин као и неке етички осетљиве медицинске технике како би се осигурало постојање мера заштите приватности и слободе људи.

Сампсон, који ради при Министарству унутрашњих послова и проверава развој технологије надзора у Великој Британији, рекао је да је технологија препознавања лица „подручје које се брзо развија и да су докази о томе колико је корисна неухватљиви, али може бити да неки њени аспекти о којима свако доноси сопствени суд представљају највећи ризик за заједнице или једноставно изазивају највећу забринутост међу грађанима“. Борци за заштиту приватности изразили су забринутост да је пребацивање технологије у школе само због плаћања беспотребна нормализација технологије препознавања лица. Они кажу да ниједно дете не би требало да пролази кроз проверу идентитета као на граничном прелазу само да би добило школски оброк.

Требало би да живимо у демократији, а не у држави која врши надзор над својим становницима. Говоримо о изузетно осетљивим, личним подацима. Требало би децу научити да те податке штите, а не да их откривају тек из хира. Биометријска компанија одбила је да открије ко још може да приступи личним подацима деце, што додатно појачава забринутост. Технологија препознавања лица обично пати од непрецизности, посебно у случају жена и особа друге боје коже и борци за заштиту приватности су изузетно забринути како ће тај инвазивни и дискриминаторни систем утицати на децу. Треба напоменути да је Шведска казнила школу која је користила технологију препознавања лица (јер је у супротности са поставкама GDPR-а) и да је двема средњим школама у Ници и Марсеју наложено да прекину употребу програма за препознавање лица.

Слична реакција се очекује и у Великој Британији, односно, уклањање свих биометријских података из британских школа. Закон каже да ако можемо, морамо користити мање инвазивне приступе за заштиту основних права и слобода деце, навели су борци за заштиту приватности. Онима који су забринути за безбедност школских система који сада чувају биометријске податке о деци сигурно неће бити лакше кад сазнају да су образовне установе постале мете сајбер-напада. У марту је непрофитна добротворна организација Харрис Федератион, одговорна за вођење 50 основних и средњих школа у Лондону и Есексу, постала најновије образовно тело у Великој Британији и жртва напада злонамерног софтвера, при чему је тражена откупнина. То је бар четврта непрофитна образовна организација која је нападнута у току једног месеца. У међувремену, колеџ у Бирмингему је почетком ове године саопштио својим студентима – којих има 13.000 – да ће се сва предавања изводити преко мреже јер је напад злонамерног софтвера онеспособио основне ИТ системе.

Портпарол Канцеларије повереника за информације (ICO) рекао је да организације које користе технологију препознавања лица морају да се придржавају закона о заштити података пре, током и после његове употребе. Осим тога, закон о заштити података пружа додатну заштиту деци, а организације морају пажљиво да размотре неопходност и пропорционалност прикупљања биометријских података пре него што то учине. Организације би требало да размотре употребу другачијег приступа ако се исти циљ може постићи на мање наметљив начин. Свако ко сматра да су његови лични подаци обрађени на незаконит начин може поднети жалбу директно Канцеларији. Портпарол већа споменуте шкотске области каже да се склапање уговора са компанијом приводи крају и да имају прилику да инсталирају ИТ инфраструктуру која чини њихову услугу ефикаснијом и побољшава искуство ученика помоћу иновативне технологије.

„С обзиром на сталне ризике повезане с ковидом-19, Веће жели да обезбеди бесконтактну идентификацију јер то пружа сигурније окружење и за ученике и за особље. Препознавање лица оцењено је као оптимално решење које ће задовољити све наше захтеве.“ „Осим тога, највећа замерка је дужина времена потребног за служење оброка, што је потенцијално један од разлога зашто ученици одлучују да изађу из школе и оду на ручак. Бесконтактно плаћање помоћу препознавања лица врло је брзо и ефикасно и омогућава ученицима да то време проведу са пријатељима у неким другим активностима.“ Препознавање лица укључује узимање шаблона отисака лица, што обухвата мерење кључних тачака на лицу, за шта је добијена сагласност. У складу са GDPR смерницама и Канцеларије повереника за информације, ученици у од 15 до 18 година могу сами да дају пристанак, док је ученицима у од 11 до 14 година старости потребна сагласност родитеља. „Добили смо одличан одговор од ученика, родитеља и старатеља, односно више од 97 посто позитивних одговора који дају сагласност за нову технологију. Ученици често заборављају свој ПИН, а неки су нажалост били и жртве крађе ПИН-а, па подржавају увођење система и увиђају предности које он има.“

ПРОРАЧУН ИЗНОСА ЗА ПЛАЋАЊЕ