Како да проверите верзију чипа TPM пре надоградње на Windows 11

TPM је важан чинилац који може да ван онемогући да инсталирате Windows 11. Шта је TPM и како да проверимо коју верзију имамо у рачунару? Чим је компанија „Мајкрософт“ пре недељу дана представила нови оперативни систем Windows 11, корисници су пожурили да преузму апликацију PC Health Check да би видели да ли њихов систем може да се надогради на нови оперативни систем. Нажалост, многи су добили поруку у којој је писало следеће: „Овај рачунар не може да покрене Windows 11.“ Испоставило се да морате да имате инсталиран и активиран TPM да би ваш рачунар могао да ради под новим оперативним системом. Дакле шта је TPM? И како можете да га „средите“ да бисте добили најновији „Мајкрософтов“ Windows 11?

Опширније...

Џон Мекафи пронађен мртав у шпанском затвору

Неколико сати пре тога, било је одобрено његово изручење Сједињеним Државама где га траже због пореских прекршаја. Творац антивирусног софтвера Џон Мекафи пронађен је мртав у својој ћелији у Шпанији пошто је, како је закључено, извршио самоубиство, само неколико сати пошто је највиши суд у земљи одобрио његово изручење Сједињеним Државама, где је тражен због кривичних пријава повезаних са порезом за које је изречена затворска казна до 30 година. Мекафи, творац антивирусног софтвера McAfee, ухапшен је прошлог октобра на међународном аеродрому у Барселони док је чекао да се укрца на лет за Истанбул. Хапшење познатог предузетника уследило је дан након што су америчке власти објавиле потерницу због наводних пореских прекршаја. Тужиоци у Тенесију оптужили су Мекафија за утају пореза јер није пријавио приход остварен од промоције крипто валута док је обављао консултантске послове, као и приход од предавања и говора које је одржао и продаје права на своју животну причу за документарац. Џон Мекафи, творац програма који је међу најчешће коришћеним програмима за заштиту од вируса на свету, био је контроверзна личност, промотер крипто валута, противник пореза и бегунац који се два пута безуспешно кандидовао у трци за америчког председника.
Јавно је признао да користи опијате, да воли оружје и секс, а била је добро позната цела листа његових правних невоља које су се простирале од Тенесија, преко Централне Америке све до Кариба.

Опширније...

Како је наставник из 70-их изумео C, један од најутицајнијих програмских језика

Ако сте мислили да је C врста језика коју знају само шездесетогодишњи белци, грешите. Да, то је диносаурус међу данашњим програмским језицима, али и даље је врло активан у више области него што можете да помислите. Као прво, Unix је написан у C-у. Првобитно написан у асемблеру, језгро Униx је преписано у C давне 1973. године. Због тога је Униx могао да се преноси на различите уређаје, што му је помогло да постане популаран. Да није било тога, не бисмо имали све ове прелепе оперативне системе данашњице – помислите на Linux, Mac OS X, Android, iOS, Chrome OS и све оно што је потребно за рад вашег рутера.

Опширније...

Како да шаљете велике датотеке путем интернета

Покушавате некако да се снађете и пошаљете велике датотеке преко мреже? Gmail и Yahoo имају ограничење од 25 MB, али не брините; постоје и други начини да пошаљете све оно што желите, а да при том не добијете поруку о грешци. Да ли сте некада покушали да неком пошаљете датотеку е-поштом, а да вам услуга е-поште каже да је датотека сувише велика? Проблем се често јавља и исто толико често изазива бес пошиљаоца. Већина услуга е-поште и софтвера ограничавају величину приложених датотека. На пример, Gmail и Yahoo ограничавају величину приложених датотека на 25 MB, тако да видео-садржај од 100 MB не долази у обзир. Срећом, услуге е-пошта нису ваш једини избор; многе самосталне услуге преноса датотека могу одлично да обаве посао. Ево неколико начина слања великих датотека путем интернета.

Опширније...

Како вас „Амазон“ прати – и како то да зауставите

Малопродајно царство је опседнуто вашим подацима. Да ли вам се исплати да се због погодности и удобности које вам компанија пружа одрекнете личних података? Џеф Безос има тајно оружје, а то су ваши подаци. Иако је „Амазоново“ малопродајно царство изграђено на сложеној инфраструктурној мрежи и сумњивим методама пословања, компанијин трговачки успех заснован је на испреплетаном знању о томе шта милиони људи свакодневно купују и прегледају. Компанија „Амазон“ је опседнута вашим подацима још од онда када је почела да ради као књижара на интернету. Пре скоро две деценије, директор технолошког сектора Вернер Вогелс, рекао је да компанија покушава да „прикупи што више информација“ како би људима могла да пружи боље препоруке. И како се компанија ширила, тако се ширило и њено прикупљање података. Иако се „Амазон“ бави продајом, ипак је компанија која прикупља податке, рекао је бивши директор.

Опширније...

Преминули оживљавају на Гугл мапама

На Гугл мапама људи непрестано проналазе своје најдраже који су преминули. Некима је то утеха, а некима језиво искуство. Гугл мапе већ годинама нуде опцију приказа улице (енгл. Street View) која спаја панорамске слике камера да би створила дигиталну репродукцију физичких простора у стварном свету које можете претраживати на мрежи. Неки људи су открили да ће, ако се довољно дуго крећу кроз платформу и користе функцију путовања кроз време, можда моћи да пронађу слику драге им, али упокојене особе, коју је снимила нека од Гуглових камера, и која ће, чини се, бити заувек сачувана у Гугл мапама. У протеклих неколико дана, бројне објаве у којима људи наводе такве случајеве прегледане су и подељене на интернету. Једна таква објава, коју је поставила британска списатељица Шери Тарнер већ је скупила десетине хиљада „лајкова“ на Твитеру. Слична објава са налога анонимних исповести такође је привукла пажњу не само других корисника Твитера већ и главних медија. Твитови су се претворили у обједињени низ објава у којима други деле приче о потрази за својим преминулим рођацима у Гугл мапама.

Опширније...