ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања.

ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС

Сва припремна настава за упис на Рачунарски факултет је од 16. марта онлајн. Поред информатике, која је већ била преко интернета и пре ванредног стања, сада и припремну наставу за математику, као и припрему за студијски програм Рачунарски дизајн, потенцијални студенти могу да прате од куће.

КОНТАКТ

Због ванредног стања, на Рачунарском факултету нема ниједног запосленог, па је сва комуникација могућа једино преко мејла.

Тринаест савета, трикова и скривених функција у апликацији Zoom

Научите како да мењате позадину, аудио и видео подешавања и како да делите екран. Апликација Zoom за видео састанке и ћаскање постала је изузетно популаран домаћин милионима људи који раде и уче од куће током епидемије корона вируса. Без обзира на то да ли користите Zoom годинама или сте се тек пријавили, постоји низ корисних и забавних савета, трикова и скривених функција за побољшање вашег искуства видео-ћаскања.
Ево тринаест начина да постанете Zoom мајстор.

Опширније...

Компанија „Мајкрософт“ купује афирмисане мреже

Тим потезом се фокус у увођењу 5G мреже пребацује на инфраструктуру. У почетку представљања нове технологије и увођења првих 5G мрежа пажња је била усмерена на нове радио-технологије које користе, пре свега милиметарске таласе, који се заједно називају ’испод-6’. Ти нови скупови фреквенција, заједно са 5G NR (New Radio) стандардом протокола, омогућавају повезивање најновијих серија уређаја са 5G модемом на те нове мреже.

Опширније...

Светска здравствена организација покреће апликацију за савете о COVID-19 за Андроид, иОС

Док се заједно суочавамо са кризним временима, једна од најважнијих ствари коју можемо да урадимо – осим прања руку и одржавања друштвене дистанце – је борба истином против дезинформација. У том циљу, Светска здравствена организација припрема се за покретање званичне Android, iOS и веб-апликације за вести, савете, упозорења и још много тога, како би вас обавештавала током пандемије COVID-19. Нову апликацију, која је тренутно представљена на тржишту под називом WHO MyHealth, првобитно је предложио тим стручњака волонтера који су формирали оно што они називају WHO COVID Апп Цоллецтиве. Тим чине бивши запослени у компанији „Гугл“ и „Мајкрософт“, као и саветници и амбасадори Светске здравствене организације, заједно са другим стручњацима.

Опширније...

Сноуден упозорава: Појачани државни надзор који сада спроводимо наџивеће корона вирус

Привремене мере безбедности могу ускоро постати трајне. Владе широм света користе високо технолошке мере надзора за борбу против епидемије корона вируса. Да ли те мере дају резултате?

Едвард Сноуден мисли да не дају.

Бивши радник по уговору у Централној обавештајној агенцији, чија су открића приказала размере шпијунских програма у Сједињеним Државама, упозорава да, кад једном ту технологију извадимо из кутије, нећемо моћи поново да је вратимо.

Опширније...

Силицијумска долина и заштитне маске

Технолошки гиганти су се обавезали да ће обезбедити 9 милиона маски. То није ни приближно довољно. Силицијумска долина набавља и шаље милионе маски на прве линије фронта у борби против пандемије корона вируса како би помогла у решавању несташице санитетског материјала. То је још један начин на који технолошке компаније покушавају да искористе своје неискоришћене ресурсе да би попунили празнину коју је оставила влада. Амерички технолошки гиганти од компаније „Епл“ до „Фејсбука“ последњих дана најавили су да ће се трудити да прикупе и донирају најмање 9 милиона заштитних маски које су медицинским радницима у болницама неопходни при лечењу заражених пацијената. Мањак маски била је главна препрека у обуздавању корона вируса, па су неки лекари и медицинске сестре били приморани да поново употребе већ коришћену опрему или да прибегну неким другим алтернативама, што их може изложити вирусу и убрзати његово ширење. Неки лекари су отишли толико далеко да су на друштвеним медијима молили да им се допреме залихе медицинских средстава.

Опширније...

Можете да пратите запослене који раде од куће. Да ли би требало?

Најважније што тренутно треба да пратимо је ментално здравље, а не да ли запослени повећавају своју продуктивност за 5 или 10 процената.
Док компаније широм света прелазе на модел рада од куће због епидемије корона вируса, послодавци имају на располагању много алата који им омогућавају да прате шта радници раде. Питање је колико треба да их прате. Уобичајени софтверски алати за предузећа, од Zoom-а до Гугл диска, генеришу велике количине података о начину рада запослених. Многи алати – као што су администраторске конзоле и записи пријављивања – дизајнирани су за потребе усаглашености и сигурности, али могу и послодавцима дати увид у то ко би у њиховој организацији могао да забушава. Изазов који се поставља пред послодавце се састоји у томе да се истовремено сналазе у потребама пословања и верују и охрабрују запослене да раде разумним темпом усред повећаног стреса.

Опширније...