ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

6 статистика о Twitter-u за које можда нисте знали

Постоји низ статистика о Twitter-u или чињеница за које већина нас већ зна. На пример, да је основан 2006, да су твитови 140 знакова или мање, а да  Justin Bieber има више Twitter пратилаца него ико други (мада је ту добар део лажних налога). Али већ сама количина података која сваког дана настаје у Twitter-u значи да се може наћи и низ других занимљивих статистика и налаза до којих би могли да дођу они који имају довољно времена и склоности за прекопавање података. 

Ево неколико статистичких података које можда нисте знали (ја нисам): 

Један мали број корисника производи већину Twitter саобраћаја, у половини свих твитова се помиње неки други корисник Twitter-a, 16% твитова садржи линкове на спољне веб сајтове, више твитова потиче из Џакарте него из било ког другог града на свету, твитови корисника из Њујорка се поново твитују чешће него из свих других градова на свету, просечна удаљеност између два корисника који један другог помињу је 1200 километара.

На слици: http://www.itworld.com/sites/default/files/twitter_geography-600x450_0.jpg види се делимична географска дистрибуција твитова који садрже информације о  локацији.

Извор: IT WORLD