ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Напредак Lenovo и Apple-a у Западној Европи

Испоруке PC-ja у Западној Европи су смањене за 20,5 процената у првом кварталу: једино су порасли Lenovo и Apple, који су се вратили међу првих пет.

Испоруке у првом кварталу су пале на 12,3 милиона комада, у поређењу са 15,5 милиона у првом кварталу 2012, према подацима истраживачке компаније Gartner. Највећи пад од када је ова компанија почела да прати испоруке PC-ja у региону. 

Два најјача испоручиоца, Hewlett-Packard (са 2,4 милиона комада) и Acer (са 1,4 милиона) доживела су пад од преко 30 процената. HP остаје на челу, иако је испоручио упола мање notebook-a него прошле године.

На другој страни, Lenovo има пораст од око 7,2 процента и свега је за 6.000 комада иза Acer-a.

Dell задржава четврто место у Западној Европи, мада су испоруке смањене за 14,7 процената са 1,2 милиона PC-ja.

Apple се вратио међу првих пет први пут од 2011. Испоруке су увећане за 0,8 процената, са 972.000 лаптопова и стоних рачунара.

Међу првих пет више није Asus, који је био трећи у првом кварталу 2012. Ову компанију је тешко погодио нестанак тржишта мини notebook-a, јер нису имали чиме да их надокнаде.

Microsoft ће да ажурира Windows 8 касније током године. Још се не зна шта ће бити ново у Windows-u 8.1, али један званичник је признао да би враћање менија старт могло да буде корисно.

Извор: IT NEWS