ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Mozilla одлаже блокирање "колачића"

Mozilla одлаже bloking, блокирање колачића других добављача у Beta верзији Firefox-a 22, "како би прикупили и анализирали податке о ефектима блокирања неких колачића других добављача". Ова непрофитна организација, међутим, не ублажава свој став о заштити приватности и првенству интереса корисника, каже Brendan Eich, извршни директор у Mozilli и старији подпредседник инжењерства, у свом блогу у четвртак.  

Mozilla тестира закрпу Џонатана Мајера (Jonathan Mayer), дипломираног студента рачунарских наука и права на универзитету Stanford University и онлајн активисте за заштиту приватности . Као и у Appleovom претраживачу Safari, дозволиће се колачићи са веб сајтова које је корисник већ посећивао, а блокираће се колачићи са сајтова који још нису посећивани.

Претходна верзија овог претраживача, по имену Firefox Aurora, издата је петог априла и дозвољава само колачиће са сајтова који су претходно посећивани.

Закрпа је пренета у верзију Beta која се припрема као Firefox 22, али није укључена. У верзији Aurora остаје и даље укључена.

"Закрпа каква је сада мора још да се дорађује," каже Eich и обећава нове информације за шест недеља.

Извор: IT NEWS