ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Google, Microsoft и Yahoo тајно подржавају Европско удружење за приватност

Организација за приватност има тајне везе са корпоративним подржаваоцима. Након оптужбе независног посматрача за недостатак транспарентности, Европско удружење за приватност EPA (European Privacy Association) признаје да га подржавају Google, Microsoft и Yahoo. 

Посматрачи CEO (Corporate Europe Observatory), који раде на излагању привилегованих приступа у формулисању политике Европске уније, најавили су у четвртак жалбу, по којој EPA наводно представља индустријске интересе у дебати о заштити података у Европи, иако за "Transparency Register" Европске уније нису навели ниједну корпорацију која их подржава.

Регистар, који воде Европски парламент и Европска комисија, захтева да сви потписници прикажу своје интересе, циљеве и, ако је примењиво, клијенте које представљају.

EPA се води у категорији истраживачких центара, истраживачких и академских институција и да има само 10 приватних чланова (који нису корпорације). Међутим, извршни директор EPA Pietro Paganini потврдио је новинској агенцији IDG News Service да су Google, Yahoo и Microsoft њихови чланови.

Извор: IT NEWS