ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Тестирано: најбржи и најпоузданији сервиси за онлајн складиштење и синхронизовање

 

За ReadWriteWeb (блог који се бави веб технологијама), Давид Собота је обавио 25 комплета тестова користећи и Windows и Mac и разноврсне величине и врсте фајлова. Бележио је време потребно за синхронизовање фајлова и где су се јављали проблеми.

Резултати су прилично занимљиви. Убедљиви победник, са најбржим синхронизовањем је Dropbox у 56% тестирања. SkyDrive се показао најгорим, са најспоријом синхронизацијом у 80% тестирања. Dropbox и Amazon Cloud су довршили синхронизовање свих фајлова, али су Google Drive и SkyDrive имали бар једну непотпуну синхронизацију (можда је значајно, најчешће на Mac-u). 

Royal Pingdom (сервис за мониторинг веб сајтова) обавио је прошле године слично поређење поузданости и перформанси, али је посматрао Box уместо Amazon Cloud-a.

Уместо мерења брзине синхронизовања, ова компанија је поредила време потребно за учитавање јавно дељеног фајла од 13 Kb. Dropbox је и ту победио, а Google Drive само незнатно заостаје на другом месту.

За поузданост, Royal Pingdom је мерио време неоперативности и време исправног рада током више од 30 дана. Једини сервис са 100% временом исправног рада и без неоперативности је био Box, али је Google Drive имао само један минут неоперативности, па је био близу одличне оцене за поузданост. Dropbox и SkyDrive су имали 13, односно 15 минута неоперативности у том месецу, што би вероватно било прихватљиво за већину.

Извор: IT WORLD