ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Доведите Unix команде у Windows

Досадило вам је да тугујете што сте заглављени у Windows стоном рачунару или лаптопу? Е па, можда ћете себи мало олакшати живот и повећати продуктивност када прибавите снагу Unixa у ваш Windows систем. 

Инсталирајте cygwin па ћете на свом Windows уређају добити прилично богату колекцију Unix алатки – укључујући већину основних као што су less, tail, awk and grep, mv, dd, bzip2 i bunzip2. Cygwin је колекција алатки која обезбеђује Unix команде на Windows sistemu. Те команде ће на Windows командној линији (тј., у командном прозору) или у скриптовима (нпр., у .bat фајловима) бити корисне као у Unixu.

Да бисте прибавили cygwin, потражите сајт cygwin.com. Тамо ћете наћи фајл setup.exe који можете да преузмете и извршите. Ако на свом Windows систему немате администраторски приступ, пробајте да преименујете фајл setup.exe у cygwin.exe или нешто слично пре него што га покренете. Тако бисте могли да избегнете евентуалне инсталационе проблеме.

Извор: IT WORLD