ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Размишљате о Linux каријери? Четири савета новим дипломцима

 

Извршни директор фондације Linux Jim Zemlin нуди предлоге за почетнике у Linux-u. Ово је сезона дипломирања, па значи да има безброј свр[ених дипломаца у потрази за својим првим правим, професионалним послом. Данас је огромна потражња за вештином у Linux-у, па су они који је имају у доброј позицији када ступају на тржиште запошљавања.

 

Али како да почнете? Jim Zemlin , извршни директор фондације Linux је у недавном говору саветовао да се угледамо на Linux и његовог ствараоца  Linusa Torvaldsa, што важи и за дипломце који започињу Linux каријеру.

Савет 1: 'Без великих снова'

"Када је Linus започео Linux, он није имао велике снове, само искрену жељу да ствара, учи и дели. Видите шта је направио."

Савет 2: 'Поклањајте'

"Овде је суштина да се поклањањем софтвера зарађује новац. То важи за компаније, али за дипломце важи друго. Поклоните своје време пројекту отвореног кода. Градите свој CV и своју репутацију. Ако сте добри, сигурно ће вас нека компанија приметити."

Савет 3: 'Не планирајте'

"Жеља за стварањем, учењем и делењем из првог савета доводи до стварања заједница фокусираних на важне послове које ће убрзо бити примећене."

Савет 4: 'Не морате увек да попуштате'

"Сарадња значи оштре дебате и способност да се одбране своје идеје. Тако се долази до најбољих идеја, што се сваки пут показало у Linux заједници."