ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

”Spear phishing” крчи пут за напредне постојане претње

 

Сајбер упади који дуго остају неоткривени и пропуштају информације хакерима и онлајн аветима се шире, предвођени пригодно названом врстом спама коју зову “spearphishing”. Од 2010 до 2011, број (APT Advanced Persistent Threat) напада је више него удвостручен, тврде у Firmex-u. Такође указују на то да је 91 процената APT напада последица spearphishinga. 

‘Phishing’ (пецање) и spearphishing (пецање копљем) су две различите врсте нежељене поште. У ствари, док класичан спам губи наклоност међу хакерима, phishing и spearphishing и даље су популарни.

Phishing поруке се камуфлирају као да потичу из извора од поверења – на пример, од банке или компаније кредитних картица – да би се дошло до личних информација, као што су корисничка имена, лозинке или бројеви кредитних картица.

Spearphisheri такође траже такве информације, али и много више. Међутим, те поруке су камуфлиране као да потичу из извора од веома великог поверења – од вашег руководиоца, од руководиоца IT оделења ваше компаније, од пријатеља са Facebook-a или од некога ко вам нуди посао у компанији са којом сте већ сарађивали – па ћете веома вероватно урадити оно што се у поруци налаже. Жртва се наведе да притисне погрешан линк, а онда је веома тешко пресећи такву почетну инфекцију.

Извор: IT NEWS