ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 30.06.2020.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТ ЈУЛИ 2020.

Пријемни испит из информатике за струковне студије биће одржан 14.7.2020. у 10h.

ИЗАБРАНИ СТИПЕНДИСТИ РАФ-А

Као и сваке године, Рачунарски факултет доделио је стипендије талентованим ученицима који су постигли запажене успехе на националним и међународним такмичењима из информатике, математике и физике. Циљ нам је да што већем броју талената омогућимо образовање које ће им отворити пут ка запослењу у врхунским домаћим и страним компанијама. Објављена је листа стипендиста за упис у школску 2020/2021. годину. Додељено је 8 пуних и 12 полустипендија за четворогодишње школовање на академским студијама РАФ-а. Матуранти који су добили пуне стипендије за бесплатно студирање као и они који су добили полустипендије могу се уписати до 17.06.2020. године.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Заиста постоји апликација и за то

Преплављени смо мобилним апликацијама, од оних корисних (office апликација) до забавних (многих верзија игре Angry Birds), али ако вам икад, рецимо, затреба информација о томе када да отрчите у купатило док гледате филм, или желите да симулирате феноменално искуство хефтања, ово су апликације за вас. 

RunPee

Завалили сте се и гледате филм који вас је заинтересовао, потпуно сте се удубили у акцију на екрану... а изненада. Морате да идете. Али не бисте хтели ништа да пропустите! Кад овој апликацији, која је доступна за iOS, Android и Windows Phone, кажете који филм гледате, она ће вас обавестити о најзгоднијем тренутку да потрчите. Осим тога, обавестиће вас и да ли да останете да видите неке сцене које долазе након одјавне шпице.

Hiccup Begone

Штуцање је ужасно и наравно, када вас ухвати, свако у близини нуди неки чудан домаћи лек. Али уместо да покушате да попијете чашу воде док стојите на глави (стварно?), испробајте ову апликацију са темом карневала. Она садржи неке од испробаних принципа као што је застрашивање и скретање пажње да би се штуцање прекинуло.

SimStapler

Смејаћете се, ругаћете се, рећи ћете: "То је толико глупо," али ћете да хефтате. Како ћете само да хефтате! (Напомена: Ништа нећете да захефтате, али је симулација толико реалистична, да ћете се чудити што папири нису заиста спојени.)

Toilet Finder

Сећате се када је Џорџ Костанца (George Costanza) тврдио да ако му наведете неки ћошак у Њујорку, он зна да вам каже где је тамо најближи јавни тоалет? Е па, да је Џорџ постао програмер мобилних апликација, ово би била његова апликација. Доступна за iOS и за Android, она користи GPS и обавештава вас где се налази најближи тоалет. Баш практично!

Annoy-a-Teen

Не, није реч о апликацији која гунђа тинејџерима о правилној граматици уместо скраћеница за поруке. У ствари, чак је и ђаволскија: ова iOS апликација производи неугодан звук високе фреквенције који чују једино тинејџери, пошто су им уши још увек довољно осетљиве да чују ту фреквенцију, која је нечујна за старце чији слух је временом попустио.

Pimple Popper

Расположива за Android и iOS, ова апликација претвара у игру оно што је за тинејџере питање живота и смрти. Јесте, то је задатак тражења и уништавања бубуљица на лицу, свака врста бубуљице мора да се пукне на други начин. Наравно, концепт игре је помало одвратан, али је бољи од алтернативе из реалног живота.

Voodoo

Свако има бар једну особу у свом животу за коју им је пало на памет: "Ех, да имам вуду лутку за њега, ја бих...." Е па, ова iOS апликација је нежнија вуду лутка, тако да можете да изразите своју агресивност без бриге да вас не ухвате у натприродним марифетлуцима.

Извор: IT WORLD