ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 27.05.2020.

СТИПЕНДИЈЕ

Овогодишње стипендије на Рачунарском факултету изузетно ће бити додељене на основу резултата такмичења и ове и претходних школских година. Све остале информације са сајта и даље важе.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

Датуми пријемних испита су померени.
Пријемни испит из математике биће одржан 19.6.2020. у 10h, а из информатике 20.6.2020. у 10h.

УБРЗАНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС (МАТЕМАТИКА)

Убрзана припремна настава из математике одржаће се од 1. до 12. јуна 2020. паралелно, и онлајн и у просторијама Факултета, по избору полазника.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

3D-штампани гипс омогућава чешање

 

Преломи костију би могли да се имобилишу помоћу 3D-штампане замене за гипс прилагођене да подупире повреду а ипак оставља довољно простора за дисање коже. Концепт је да се пацијентова рука (шака, нога, или било који део) сними рендгеном и на 3D-скенеру. Сваки примерак би био индивидуализован да би обезбедио боље подупирање озлеђеног места. Све изгледа помало као футуристичка чипка (http://jakevilldesign.dunked.com/cortex). Гушћа мрежа рупа иде преко озлеђеног места ради боље заштите. 

Идеја је изванредна, али најпривлачније је то што има пуно рупа, тако да пацијент има могућност да се лако почеше тамо где ће га неминовно сврбети. Cortex би омогућио и туширање, а могао би потпуно да се рециклира када се скине. За сада је овај “гипс” тек у фази концепта, али кад се узме у обзир како је свет медицине прихватио употребу 3D штампача, можда и није тако далеко од остварења.

Извор: CNET