ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 27.05.2020.

СТИПЕНДИЈЕ

Овогодишње стипендије на Рачунарском факултету изузетно ће бити додељене на основу резултата такмичења и ове и претходних школских година. Све остале информације са сајта и даље важе.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

Датуми пријемних испита су померени.
Пријемни испит из математике биће одржан 19.6.2020. у 10h, а из информатике 20.6.2020. у 10h.

УБРЗАНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС (МАТЕМАТИКА)

Убрзана припремна настава из математике одржаће се од 1. до 12. јуна 2020. паралелно, и онлајн и у просторијама Факултета, по избору полазника.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Навигација у висини возачеве главе

Смартфони су углавном преузели улогу подразумеване алатке за навигацију. Међутим, у неким крајевима је употреба смартфона у колима сасвим забрањена, чак и држачи који ослобађају руке. Решење је HUD (скраћеница за  head-up display – приказ за главу горе) који лежи на контролној табли под ветробранским стаклом и пројектује упутства за навигацију нагоре на висину возачеве линије погледа, било на провидну опну која се причврсти на стакло, било на рефлејтујуће сочиво које се учврсти за HUD уређај. И опна и сочиво се испоручују уз уређај. 

Гармин тврди да HUD аутоматски подешава сјајност пројектовања, тако да је видљив и дању и ноћу. Напајање је преко кабла од 12V са интегрисаним USB портом тако да се уједно пуни и смартфон.

Какве ту везе има телефон? Подаци за HUD потичу из Гарминове апликације за навигацију -- Navigon или StreetPilot – ако имате Андроид, iPhone, или смартфон Windows Phone 8. За повезивање са телефоном и апликацијом за навигацију HUD користи Bluetooth. (Многи телефони могу истовремено да се повежу са Bluetooth системом аутомобила и дају говорна упутства за вожњу и да примају долазеће позиве.)

Осим стрелица за скретање, удаљености до следећег скретања, тренутне брзине и ограничења брзине, HUD може да прикаже и процењено време стизања на циљ, графичка упутства за престројавање, застоје саобраћаја, локације безбедносних камера, упозорења за прекорачење брзине и друго.

Гармин HUD биће у продаји овог лета. Предвидите и цену Гарминове апликације StreetPilot или Navigon за смартфон.

Извор: CNET