ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 27.05.2020.

СТИПЕНДИЈЕ

Овогодишње стипендије на Рачунарском факултету изузетно ће бити додељене на основу резултата такмичења и ове и претходних школских година. Све остале информације са сајта и даље важе.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

Датуми пријемних испита су померени.
Пријемни испит из математике биће одржан 19.6.2020. у 10h, а из информатике 20.6.2020. у 10h.

УБРЗАНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС (МАТЕМАТИКА)

Убрзана припремна настава из математике одржаће се од 1. до 12. јуна 2020. паралелно, и онлајн и у просторијама Факултета, по избору полазника.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

NASA шаље Mars rover Curiosity на велику вожњу

Након две кратке вожње четвртог и седмог јула, NASA шаље Mars rover Curiosity на вожњу која би могла да потраје и годину дана, до крајњег одредишта његове мисије – планине Mount Sharp.

Супер ровер на нуклеарну енергију прешао је 4. и 7. јула прве две етапе на траси од приближно десет километара до подножја планине Mount Sharp, крајњег циља двогодишње истраживачке мисије ровера Curiosity. 

Пре овог путовања, Curiosity је прешао тек око пола километра од кад се спустио на површину Марса, августа 2012. Његова најновија вожња биће једна од најдужих коју је икад неки ровер извео на Марсу. Претходник овог ровера, Марсовски ровер Opportunity извео је до сада најдужу вожњу од 20 километара за коју му је било потребно 1.000 дана.

NASA извештава да је након завршетка истраживања на седименту у подручју које су научници назвали Glenelg, четвртог јула Curiosity прешао 18 метара у правцу планине Mount Sharp. Затим је седмог јула, другом кратком вожњом додао још 40 метара на укупан збир.

Планина Mount Sharp, која се налази у средини кратера Gale где се Curiosity спустио, посебно је занимљива за научнике јер су на њој видљиви многи слојеви тла и камена, како тврде на сајту NASA. Curiosity неће да се пење на врх Mount Sharp, него треба да испита што је могуће више геолошких слојева да би се испитао историјски развој окружења на Марсу.

Током боравка у подручју Glenelg роботски ровер је послао доказе о старом мокром окружењу које је могло да подржи живот на нивоу микроба. Тим једним налазом, Curiosity је већ постигао свој главни научни циљ.

У будућој вожњи, највећа опасност за Curiosity је да наиђе на дубок и мек песак где би могао да се заглави, као што се десило пре више од три године са Марсовским ровером Spirit, чиме се завршило његових шест година рада на површини Марса.

Извор: IT NEWS