ВАЖНА ОБАВЕШТЕЊА 27.05.2020.

СТИПЕНДИЈЕ

Овогодишње стипендије на Рачунарском факултету изузетно ће бити додељене на основу резултата такмичења и ове и претходних школских година. Све остале информације са сајта и даље важе.

ПРИЈЕМНИ ИСПИТИ

Датуми пријемних испита су померени.
Пријемни испит из математике биће одржан 19.6.2020. у 10h, а из информатике 20.6.2020. у 10h.

УБРЗАНА ПРИПРЕМНА НАСТАВА ЗА УПИС (МАТЕМАТИКА)

Убрзана припремна настава из математике одржаће се од 1. до 12. јуна 2020. паралелно, и онлајн и у просторијама Факултета, по избору полазника.

КОНТАКТ

Од 18. маја секретаријат почиње да ради у просторијама Факултета од 9 до 17 часова (улаз Трг републике 5, V спрат), а комуникација је могућа и преко мејла sekretarijat@raf.rs.

ОНЛАЈН НАСТАВА У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ

Рачунарски факултет је већ од 9 сати ујутру 16. марта, 12 сати након објављивања ванредног стања, у потпуности прешао са класичног начина извођења наставе на онлајн наставу. Онлајн настава из свих предмета на свим студијским програмима изводи се уживо и интерактивно по распореду часова, при чему студенти у току наставе постављају питања и добијају одговоре на њих (Примери предавања и вежби онлајн наставе). После прве недеље, реакција студената је да је овакав начин извођења наставе веома делотворан, ефикасан, занимљив и, свакако, „удобнији“, као и да би у неком облику могао да буде задржан и после ванредног стања. Факултет је у априлу из свих предмета организовао и онлајн проверу знања(колоквијуме).

Старински Apple-1 продат за 388.000 долара

 

Рачунар Apple-1 у радном стању достигао је цену од 387.750 долара у уторак на аукцији, далеко испод рекордне цене од 671.400 долара колико је за један од тих ретких персоналних рачунара плаћено у мају.

Аукцијска кућа Christie's је водила онлајн надметање које је отворено 24 јуна и закључено у уторак.

Рачунар -- у суштини штампано коло без уграђеног кућишта, тастатуре, монитора па чак ни напајања – био је један од између 40 и 50 за које се зна да су преживели, од првобитних 200. То што је у радном стању чини га још ређим, јер таквих је мање од десет Apple-1 рачунара на свету. 

Власник рачунара Apple-1 је био Тед Пери (Perry), пензионисани школски психолог из Сакрамента (Калифорнија). Пери је купио Apple-1 још 1979 или 1980. и чувао га је у картонској кутији.

Током онлајн аукције која је трајала две недеље, рачунар је био изложен у музеју Computer History Museum у месту Mountain View (Калифорнија). Радио KCBS у Сан Франциску је објавио и слајдшоу (http://sanfrancisco.cbslocal.com/photo-galleries/2013/06/25/apple-1-motherboard-auction/) дан након постављања у музеј.

Све рачунаре {/xа}Аппле-1{/xа} је 1976. својеручно израдио саоснивач компаније Apple Stiv Wozniak, а у то време су продавани за 666,66 долара. То би било приближно 2.724 данашњих долара, колико сада кошта Apple-ов врхунски notebook MacBook Pro од 15-инча.

Wozniak је пре продаје потписао Перијев Apple-1.

Извор: IT WORLD